2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Alakul a svájci házidöntő

Wawrinka az első döntős, ma a Nadal–Federer csúcsrangadó következik – A kínai Na Li és a szlovák Dominika Cibulková játszanak szombaton a női egyéni serlegéért – Kiesett a Nestor, Zimonjić p

A címvédő Novak Đokovićot a negyeddöntőben verő svájci Stanislas Wawrinka lett az Australian Open első döntőse, hisz tegnap négyjátszmás csatában, teljesen megérdemelten múlta felül az első melbourne-i elődöntőjében szereplő cseh Tomáš Berdychet. Wawrinka ellenfele a vasárnapi döntőben a ma délelőtt 9.30-kor kezdődő NadalFederer csúcsrangadó győztese lesz. Papíron a spanyol az esélyesebb, aki pályafutása 14. nagy serlegére pályázik, amivel utolérné Pete Samprast a férfi öröklista második helyén, és a tenisz nyílt korszakának egyetlenje lenne, aki mind a négy nagy tornát legalább kétszer megnyerte. Korábban ezt a bravúrt csak két ausztrál, Roy Emerson és Rod Laver teljesítették. A másik oldalon Roger Federer azt akarja bebizonyítani, hogy 32 évesen még képes a legnagyobb diadalokra, s ha sikerrel járna, 18. nagy serlegét nyerné el, amivel a 2012-es wimbledoni tornán felállított saját csúcsát döntené meg. Ha Federer ma győz, abban az esetben a GS-tornák történetében először kerülne sor svájci házidöntőre.

A női egyes döntőjében szombaton reggel 9.30-kor a kínai Na Li és a szlovák Dominika Cibulková lépnek pályára. Na Li tegnap az elődöntőben színvonalas, de izgalommentes meccsen győzte le a kanadai tini Eugenie Bouchard-t, míg Cibulková nagy meglepetést okozva szinte leiskolázta a lengyel Agnieszka Radwanskát. Na Li negyedik Grand Slam-döntőjébe jutott be, korábban ugyanis 2011-ben nyert a Roland Garroson, 2011-ben és 2013-ban pedig éppen Melbourne-ben veszített döntőt. A másik oldalon ez Cibulková első nagy döntője, amivel történelmet írt, hisz szlovákiai nő először játszhat zárómeccset a GS-tornákon. A hagyomány a kínai mellett szól, hisz eddigi négy meccsüket megnyerte, a szlovák pedig csak egy játszmát szerzett.

Na Li nagy iramban kezdte a Bouchard elleni meccset. Az első 23 pontból 20-at nyert meg, amivel 5:0-ra elhúzott. A kanadai ezután lendült be, 5:2-re szépített, majd a második játszmában 2:0-ra vezetett. A kínai higgadt maradt, a saját játékára összpontosított, és a meccset 6:2-es részeredménnyel zárta, majd kijelentette, reméli, harmadik melbourne-i döntőjében – az első kettőt Clijsters és Azarenka ellen veszítette el – jól játszik majd, és mellé pártol a szerencse is.

A másik meccsen az előző napon a címvédő Azarenkát kiváló teljesítménnyel legyőző Radwanska számított esélyesnek, annál is inkább, mert az egymás közötti mérleg 5:1 arányban szólt mellette. Cibulková azonban más terveket szőtt, ismert örökmozgó és tenyeressel rendületlenül bombázó stílusában azonnal egyirányúvá tette a meccset, s csak 6:1, 4:0-s vezetésnél szusszantott rövidet, és a lengyel két megnyert játéka után nyert kettőt, ami a meccs végét jelentette. Cibulkovának elmondása szerint legjobb barátnője, a tavaly Wimbledont nyert, majd visszavonult francia Maron Bartoli adott motivációt.

A szerbiai teniszezők számára tegnap ért véget az Australian Open. Nenad Zimonjić és Daniel Nestor a férfi páros elődöntőjében váratlanul nagyarányú vereséget szenvedtek az amerikai Eric Butorac és a dél-afrikai Raven Klaasen alkotta kettőstől, összességében azonban az elődöntő jó eredménynek számít a három év után újra összeállt párosnak. Leányifjúsági egyesben Ivana Jorović esélyesnek számított a negyeddöntőben, de két szoros játszmában veszített a kínai Szun ellen, s feltételezhető, hogy a következőkben nem az ifi-, hanem a profi tornákra összpontosít, noha valószínű, hogy a Grand Slameken az idén, esetleg jövőre is még az ifik között láthatjuk.

@k = Györe veszített

Györe László a 2. fordulóban veszített az egyiptomi futures-tornán. A zentait a sokkal tapasztaltabb olasz Alberto Brizzi győzte le. Györe az első játszmában jól tartotta magát, a tornán szerzett egy ponttal pedig 2-3 helynyi javítást remélhet a ranglistán. Györe a következő héten is Sarm es-Sejkben szerepel. A 21 éves és a ranglistán 242. Doroteja Erić negyeddöntős lett Franciaországban, és az elődöntőért a 30 éves ukrán Julija Bejgelcimerrel találkozik. A floridai Daytona Beachben Teodora Mirčić bejutott a 2. körbe, ahol a magyar Jani Réka-Luca ellen győztes 18 éves amerikai Allie Kiickkel vív meg. Czink Melindát az 1. fordulóban a holland Lesley Kerkhove búcsúztatta.

Ivanišević nem érti

Goran Ivanišević: – Nem az lepett meg, hogy Novak adogatás után azonnal röptézett, hanem, hogy a meccslabdánál tette ezt. A legfontosabb labdára először az egész meccsen? Nem értem…

Eugenie Bouchard: – Vegyes érzelmekkel távozom, hisz egyrészt büszke vagyok, mert nagyszerű eredményt értem el, másrészt bánatos is, mert minden vereség elszomorít.

Roger Federer: – Edbergnek vannak jó ötletei, s megyek folytatni vele a beszélgetést. Ideutazásunk idején már szót váltottunk a Nadal elleni esetleges elődöntőről.