2024. április 26., péntek

Nem fizették őket, nem utazhattak haza sem

Jelenleg mintegy hatvanezer szerbiai állampolgár dolgozik Oroszországban, valamennyien legális dokumentumokkal rendelkeznek – A nagykövetség sajnálatát fejezte ki a szerb átverés miatt

Az Oroszországban, Szocsiban letartóztatott, munkavállalási engedéllyel nem rendelkező, becsapott 105 szerbiai és 18 bosznia-hercegovinai munkás ügye miatt nyomozás indult a hazánkban külföldi munkavállalási lehetőséget kínáló ügynökségek tevékenységének ellenőrzése érdekében. Mint ismeretes: a szóban forgó munkások kedden érkeztek vissza Szerbiába a kormány által küldött repülőgéppel. Fizetést egyikük sem kapott az elvégzett munkáért. Valamennyien turistavízummal érkeztek Oroszországba. Sajtóértesülések szerint Szerbiában jelenleg mintegy 50 munkaközvetítő ügynökség küld munkásokat a téli olimpia helyszínére.

Velimir Ilić építésügyi miniszter csütörtökön jelentette be a nyomozás elindítását, s közölte, hogy az állam kész megakadályozni az építőmunkások illegális külföldi alkalmazását. Hozzátette, hogy néhány ügynökség vezetőjét már le is tartóztatták. A nyomozás folyamata miatt nem kívánta részletezni, hogy mely cégek vezetőiről van szó. Ezek az ügynökségek számos városban rendelkeznek irodával, külföldre küldték az embereket hatalmas részesedés fejében – számolt be Ilić. Hozzátette, hogy hazai vállalatokban bejegyzett munkásokat irányítottak külföldre, s a dokumentumok átfésülése során szembeötlő adatok bizonyították, hogy a munkások száma hirtelen nagy mértékben csökkent, vagyis látni lehetett, hogy az emberek valahova folyamatosan „eltűnnek”. Lassan felgöngyölítjük az ügyet, de a részleteket a belügyminisztérium által folytatott vizsgálat érdekében nem közölhetem – jelentette ki a tárcavezető.

Meggyőződésének adott hangot, hogy az állam útját tudja állni mind a belföldi mind pedig a külföldi illegális foglalkoztatásnak. Ennek az akciónak az érdekében már hétfőn meg fogják tartani az építőipari vállalatok, szakszervezetek és felügyelőségek együttes ülését.

Ilić korábban figyelmeztetésként értékelte a Szocsiban történteket, mely a rendteremtés elkezdésére ösztönzi az államvezetést. Kifejtette, hogy a felügyelőségek feladata feltárni a visszaéléseket, s hogy az építésügyi tárca már megbeszélte bizonyos intézkedések végrehajtását a foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai minisztériummal. Ezekről a nyilvánosságot is értesíteni fogják. Célkitűzésként említette a fizetésképtelen építőipari cégek felszámolását, az általuk okozott károk megfizettetését és új, egészségesen üzletelő vállalatok létrehozását.

ÚTLEVELEIKET IS ELVETTÉK TŐLÜK

A čačaki rendőrség emberkereskedelem gyanúja miatt szerda este letartóztatta Dušan Kukićot (59), a Hej ju munkaközvetítő ügynökség tulajdonosát. Fennáll a gyanú, hogy több mint száz embert utaztatott ki Szocsiba, jó pénzkereseti lehetőséget ígért nekik, a lehetőségért pedig pénzt kért tőlük. Az ügynökség nem rendelkezett engedéllyel az ilyen jellegű tevékenységhez.

A belügyminisztériumnál közölték: az Oroszországba érkezett munkásokat a gyanúsított azzal hitegette, hogy hamarosan munkavállalási engedélyt kapnak és megfelelő munkafeltételeket szavatolnak számukra, beleértve a szállást és a napidíjak rendszeres kifizetését is. Természetesen semmit sem tartott be az ígéretek közül. A munkásoknak rendkívül rossz körülmények között kellett dolgozniuk, nem fizették őket, de haza sem utazhattak, mivel útleveleiket eltulajdonították tőlük azzal a magyarázattal, hogy a munkáltatónak meg kell szereznie a megfelelő vízumot.

A belügyminisztérium közleményben részletezte, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van, és hogy kutatnak más felelős személyek után is.

TARTSÁK BE AZ OROSZ TÖRVÉNYEKET

Oroszország szerbiai nagykövetsége sajnálatát fejezte ki amiatt, amit a szerbiai munkásoknak kellett átélniük a téli olimpiai város építési munkálatainak végzése során. „Sajnáljuk, hogy több tíz szerbiai állampolgár esett áldozatául szerb illegális közvetítőirodáknak, melyek megsértették az oroszországi és a szerbiai törvényeket is” – áll a nagykövetség közleményében. Aláhúzzák, hogy mindent megtettek az orosz hatóságokkal együttműködve az illegálisan foglalkoztatott munkások helyzetének gyors rendezése érdekében, s arra emlékeztetettek, hogy az orosz Olimpstroj vállalat nem foglalkozik külföldi munkaerő alkalmazásával, ez a cég az olimpiai város infrastruktúrájának kiépítéséért felelős állami vállalatként működik. Az állami cég pontos időben fizeti a munkálatok kivitelezőit, melyeknek kötelességük betartani az orosz törvényes rendelkezéseket. A nagykövetség arra emlékeztetett, hogy az elmúlt három-négy évben több tíz szerbiai vállalatot és mintegy ötezer szerbiai szakembert foglalkoztattak a téli olimpia helyszínének rendezésén, s ma összesen hatvanezer szerbiai állampolgár dolgozik Oroszország területén. Valamennyien rendszeresen kapják bérüket, rendelkeznek a hivatalos dokumentumokkal, fizetik az adót – közölte az orosz nagykövetség.