2024. április 19., péntek

Téli előadások

Elkezdődött a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat téli előadássorozata – A kevés csapadék veszélyeztetheti az őszi kultúrákat

Tegnap délelőtt a Žitko Rt. nagytermében került sor a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat és a Žitko által szervezett mezőgazdasági előadásra. Ez az esemény egy több szakelőadásból álló sorozat első állomása volt, s ez alkalommal a búzatermesztést érintő aktuális kérdések voltak a terítéken. Az előadássorozatot hagyományosan minden évben megszervezik.

Radomir Šuša, a szakszolgálat munkatársa arról számolt be lapunknak, hogy az új év új tematikus előadássorozatot jelent.
– Előadásaink a mezőgazdasági termelés aktuális problémáival foglalkoznak. Ez alkalommal a búzáról volt szó, ami jelenleg a legaktuálisabb témának számít. Célunk  segíteni a termelőknek, hogy megbirkózzanak az adott időszakra jellemező problémákkal. Természetesen a szakszolgálat előadói mellett minden tanácskozásunkon jelen lesznek eminens szakemberek is, akik magasabb szintű tanácsokat tudnak adni a tennivalókat illetőleg – mondta el Šuša.
A szakszolgálat munkatársa arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban Topolya és Kishegyes községek területén nagyjából állandósult a búzával bevetett terület nagysága, viszont a száraz idő veszélyeztetheti a termést.

– Nagyjából 15 ezer hektáron vettettek őszi búzát a két község területén, őszi árpát pedig kb. 3200 hektáron. Az utóbbi években a vetésterület nagyjából tartja ezt az átlagot. Sajnos, december során nagyon kevés csapadék hullott és ez a tendencia megmaradt januárban is. Ez roppant szokatlan a téli időszakra, hiszen ilyenkor szoktak kialakulni a nedvességtartalékok. Ha az időjárás nem változik, akkor ez komoly gondokat is okozhat, amikor megindul a növények vegetációja – fogalmazott  Šuša.

A szakszolgálat előadássorozata már ma folytatódik, a BASF és az Agrounik cégek képviselői a peszticidek alkalmazásáról fognak előadást tartani Pannónián. A növényi kultúrákkal foglalkozó tematikus előadások februárban folytatódnak majd, szó lesz a zöldségtermesztésről, a szójáról és a napraforgóról, a kukoricáról, valamint egyre nagyobb térhódítása miatt a gyümölcsészetről is.