2024. március 29., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Adott az esély a visszavágóra

Mégsem valószínű, hogy Novak Đoković és Ana Ivanović vállalják a válogatottságot – Nadal ismét megmenekült – Agnieszka Radwanska szép és okos játékkal elődöntős

A sors úgy rendelte, hogy Novak Đoković és Ana Ivanović azon nyomban visszavághatnának Stanislas Wawrinkának és Eugenie Bouchardnak az Australian Open negyeddöntőjében elszenvedett vereségért, hisz a Davis-kupában Szerbia a következő hét végén Újvidéken Svájcot fogadja, a Fed-kupában pedig a szerb válogatott egy héttel később Montrealban Kanada vendége lesz. Habár az ember azt hinné, hogy mindkettőjüket fűti a visszavágás, nem valószínű, hogy a meccsekre sor kerül, hisz Đoković és Ivanović nemcsak hogy még nem erősítette meg a válogatottságot, hanem nyilatkozataik alapján kimondottan nagyobb az esély arra, hogy kimaradnak, mint hogy vállalják a játékot. Ha mégis meggondolják magukat, a keddi legyőzőik állnak a kihívás elé, hisz máris bizonyos, hogy Wawrinka és Bouchard a válogatottak első emberei lesznek a küszöbönálló csapatmeccseken.

Mivel Novaktól még nem kapott választ, Bogdan Obradović egy biztos négyest jelölt ki az újvidéki mérkőzésre, a szabályok pedig lehetővé teszik, hogy a jövő csütörtöki sorsolásig két nevet is kicseréljen. Obradović a sérült Janko Tipsarević és a büntetett Viktor Troicki távollétében a Dušan Lajović, Filip Krajinović, Nenad Zimonjić és Ilija Bozoljac összeállítást küldte el, míg Dejan Vraneš még kivárhat, mert a női válogatott összeállításának benevezésére január 29-e a határidő. Ami a svájciakat illeti, Roger Federer biztosan nem jön Újvidékre, Severin Lüthi kapitány pedig a Wawrinka, Marco Chiudinelli, Henri Laaksonen és Michael Lammer négyest jelölte ki.

Amíg a szerbiai teniszbarátok már a csapatmeccsekre összpontosíthatnak, Melbourne-ben tegnap a negyeddöntő újabb meccseivel folytatódott a torna, az ifiknél pedig a nyolcaddöntőt bonyolították le. Nemad Zimonjić és Daniel Nestor a férfi párosban bejutottak az elődöntőbe, hisz rutinosan nyertek egy névtelen ausztrál kettős ellen, következő riválisuk pedig a horvát származású amerikai Eric Butorac és a dél-afrikai Raven Klaasen alkotta duó. A hétszeres GS-bajnok Zimonjić – akinek férfi párosban három, vegyes párosban négy serlege van – kijelentette, hogy Klaasennel még nem mérkőzött, Butoractól pedig még nem kapott ki, s jó lenne, ha ez így is maradna. A másik ágon a francia Llodra, Mahut kettős a svéd Lindstadttel és a lengyel Kubottal mérkőzik.

Ivana Jorović magabiztosan vette a leányifjúsági mezőny harmadik akadályát is. A 16 éves čačaki játékos két játszmában verte a hasonló játékerőjűnek hitt olasz Paolinit, és a negyeddöntőben a 17 éves kínai Szun Zsijue lesz a vetélytársa, akinek még nincs ranglistahelyezése.

Férfi egyesben Tomáš Berdych és Stanislas Wawrinka után Rafael Nadal és Roger Federer jutottak az elődöntőbe. Nadal ismét szorongatott helyzetből került ki győztesként, hisz a bolgár Grigor Dimitrovnak a harmadik játszmában három alkalma is volt a 2:1-es vezetéshez, de rendre hibázott, Federer pedig több mint háromórás csatában 11:10-re szépítette az Andy Murray elleni mérlegét, mert a téli műtétje után a skót még nincs teljes formában. Nadal győzelme azt is jelenti, hogy a spanyol már 3230 pontra növelte előnyét a ranglistán, s ha megnyeri a tornát, 4510 ponttal vezet Đoković előtt. Az elődöntőben papíron Wawrinka és Nadal számítanak esélyesnek, hisz az előbbi 8:5-re vezet, és legutóbbi három meccsét megnyerte Berdych ellen, míg Nadal mérlege 22:10, és zsinórban négyszer győzött Roger ellen.

A női egyesben Na Li és Eugenie Bouchard után nem kis meglepetésre a lengyel Agnieszka Radwanska és a szlovák Dominika Cibulková jutott a négy közé. Radwanska a címvédő Viktorija Azarenkát, Cibulková pedig a Jelena Jankovićot verő román Simona Halepet győzte le. Utóbbi esetben a szlovák nagyobb tapasztalata döntött, valamint, hogy Halep alulteljesített, előbbi esetben pedig Radwanska ismételten megmutatta erényeit, és rácáfolt a jóslatokra és a hagyományra is. A lengyel négyszer játszott már Melbourne-ben negyeddöntőt, és rendre kikapott, Azarenka ellen pedig hét legutóbbi meccsükön veszített. Tegnap pompásan védekezett, szinte mindig a legjobb, gyakran teljesen váratlan és kimondottan tetszetős megoldásokat választotta. Radwanska 5:0-val nyitott és 6:0-val zárt, azzal, hogy a döntő játszma nyitányán Azarenka négy játéklabdáját hárította. Radwanska és Cibulková egymás közötti mérlege 5:1-re áll a lengyel javára.

Nyert a nagykikindai

A nagykikindai Peđa Krstin is győzelemmel nyitotta az évet, hisz a kaarsti ITF-torna rajtján legyőzte az orosz Macukevicset. A következő körben Krstin a macedón Grabul és a német Jakupović meccsének győztesével találkozik. A magyar Bukta Ágnes táblára jutott Sunderlandben, és az 1. fordulóban három játszmában verte a tapasztalt holland Arantxa Rust. Következő ellenfele az ír Amy Bowtell lesz.

A nehezebb az értékesebb

Rafael Nadal: – Erős ellenfelet vertem, ami értékesebbé teszi a győzelmet. Az év végén rendszerint kiderül, hogy a gyöngén játszott, mégis megnyert meccsek értékesebbek a színvonalasabban lejátszottaknál.

Grigor Dimitrov: – Sokat vártam magamtól, s nem csak azért léptem pályára, hogy játsszak a világelső ellen. Számomra ez a vereség az egyik legnagyobb csalódás. Nem véletlenül sírtam, hiszen ennek fájnia kell, és fáj is. Rafa kiválóan játszott, s az, hogy erőnlétileg jobban bírja, a mérkőzés vége felé látszott is.

Viktorija Azarenka: – A vereséggel nem omlott össze a világ. Nem vagyok boldog, de holnap már jól leszek, s a legfontosabb dolgom az lesz, hogy elmegyek az edzésre.

Dominika Cibulková: A Sarapova elleni ugyan nagy győzelem volt, a negyeddöntőben mégsem számítottam esélyesnek. Magam is meglepődtem, hogy mekkora önbizalommal léptem pályára.