2024. március 28., csütörtök

Házi őrizet különálló szankcióként

További kilenc városban róható ki közmunka és pártfogói felügyelet alternatív büntetésként

A börtönök és az állami költségvetés tehermentesítése céljából Nikola Selaković igazságügyi miniszter szerdán további kilenc várossal írta alá az alternatív büntetések végrehajtásáról szóló memorandumot. A miniszter szerint az igazságügyi tárca célja az, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan az elítéltek kétharmada alternatív büntetésben töltse le a büntetését.

– Szerbiában az alternatív büntetések rendszerének jövője az alternatív büntetésekkel foglalkozó irodákban rejlik, amelyeknek köszönhetően nagyobb lesz a polgárok közötti jogi egyenlőség, csökkenni fog az állami költségvetés kiadása, és sikeresebb lesz az elítéltek társadalomba való visszaillesztése – mondta a miniszter.

A memorandumot Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Negotin, Novi Pazar, Vranje, Prokuplje és Pirot polgármestere írta alá. A miniszter szavai szerint az igazságügyi minisztérium célja, hogy 2014 végére minden felső bírósággal rendelkező szerbiai városban alternatív büntetésekkel foglalkozó iroda nyíljon meg. Hozzátette, hogy a házi börtönt jogszabály-módosításokkal különálló alternatív büntetési formaként kezelik majd. A jelenlegi jogszabályozás szerint a házi őrizet csupán a börtönbüntetés végrehajtásának az egyik módja.

– A házi őrizetet bevezetjük az alternatív büntetés-végrehajtás rendszerébe. Ez az egyik kihagyhatatlan, kiemelten fontos pontja az igazságügy reformjának – hangsúlyozta Selaković.

Az alternatív büntetés-végrehajtás intézményét 2009-ben vezették be Szerbiába, ám a mai napig csupán 11 városban róttak ki közmunkát és pártfogói felügyeletet mint büntetést. Elsőként Belgrádban kezdték alkalmazni ezt a lehetőséget 2009-ben, majd az évek múltán további tíz város csatlakozott a lehetőséghez, és alapított alternatív büntetésekkel foglalkozó irodát. Az indok, hogy csupán ilyen kevés város csatlakozott a kezdeményezéshez, egyrészt az volt, hogy nem volt olyan per, amelyben kiróhattak volna ilyen büntetést, másrészt pedig az, hogy a városok nem rendelkeztek megfelelő feltételekkel a büntetés végrehajtásához. Alternatív büntetés olyan társadalmi veszélyekkel nem járó kihágások és olyan enyhébb bűncselekmények esetén mondható ki, amelyek esetében a jogszabályok legfeljebb hároméves börtönbüntetést vagy pénzbírságot határoznak meg. Ilyenek például a lopások, a lopási kísérlet, az elektromos áram lopása, verekedés.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter tavaly márciusban jelentette be, hogy az akkor meglévő 7 városon (Belgrád, Újvidék, Szabadka, Zombor, Valjevo, Niš, Kragujevac) kívül további 7 városban tervez alternatív büntetésekkel foglalkozó irodát alapítani, ám a mai napig csupán Sremska Mitrovica, Šabac, Požarevac és Smederevo esetében sikerült bevezetni az alternatív büntetés intézményét, Nagybecskereken, Pancsován, Leskovacban, Užicében és Čačakban pedig a következő hetekben nyílnak meg a szóban forgó irodák. Eddig összesen 25 város írta alá a memorandumot.