2024. március 28., csütörtök

A józan ész győzelme

Ma egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a szakszervezetek

Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes hétfőn megállapodott a Szociális-gazdasági Tanács kollégiumának tagjaival, hogy a munkaügyi törvény tervezetének, valamint a magánosításról és csődeljárásról szóló törvények vitatott részleteit a kormány, a szakszervezetek és a szerb kormány közösen oldja meg. Ehhez közös munkacsoportot alapítanak, amely felülvizsgálja a munkaügyi törvény tervezetének leginkább vitatott rendelkezéseit. A törvénytervezet csak ezután kerül a szerb kormány, majd a köztársasági parlament elé.

Az erősen kifogásolt tervezet azonban nem az egyetlen dolog, amely zavarja a szakszervezeteket, amelyek tegnapi újvidéki sajtóértekezletükön Saša Radulović gazdasági miniszter leváltását követelték, és mára Vajdaság-szerte egyórás figyelmeztető sztrájkot jelentettek be.

Goran Milić, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke elnézést kért Vajdaság polgáraitól az őket érő esetleges kellemetlenségekért a mai napra bejelentett figyelmeztető sztrájk miatt, amelyet délelőtt 11 és 12 óra között szerveznek meg. A rendőrségi szakszervezetek, a postai dolgozók, a kommunális vállalatok dolgozói, az egészségügyi és tanügyi dolgozók, valamint a gyári munkások is támogatják a megmozdulást – mondta az elnök.

– A sztrájk az egyetlen módja annak, hogy a hatalom figyelmét felhívják arra, hogy nem jól végzi a dolgát. Egy olyan fontos törvényt, amilyen a munkaügyről szóló, nem lehet rövid idő alatt meghozni. Egy normális európai országban egy ilyen folyamat 1–3 évig tart, nálunk pedig október második felétől december végéig akarták meghozni a törvényt. Szerbiában a szociális párbeszéd elmaradt, Radulović hozzáállása a problémához pedig egyfajta bohózatra hasonlít. Mindegy, hogy milyen törvényről van szó, csupán szociális párbeszéd és nyilvános vita után lenne szabad parlamenti eljárásba kerülnie – nyilatkozta Goran Milić.

– Hogy a munkaügyi törvénytervezetet további megvitatásra visszatartják, nem a szakszervezetek győzelme, hanem a józan észé. Szerbiában évről évre ismétlődik a helyzet, az ellenzék ígér valamit, majd amikor hatalomra kerül, nem tartja be ígéreteit és ugyanúgy viselkedik, mint az előző hatalom, amelyet éles hangon bírált – mutatott rá Milić.