2024. április 18., csütörtök
ÚJVIDÉK

Jó üzlet a szemétlopás

A Čistoća feljelentést tett ismeretlen személyek ellen, mert kárt tesznek „tulajdonukban”, azaz mielőtt a közvállalat munkásai összeszednék az újrahasznosítható szemetet, az erre kijelölt gyűjtőpontokat rendszeresen kiürítik. A közvállalatban elmondták, kénytelenek voltak feljelentést tenni, mert több millió dináros káruk származik a reciklálható hulladék eltűnéséből.

A Čistoća szemétszelektáló projektumának megvalósítása továbbra is bizonytalan, csak tavaly akkora volt a veszteségük az újrahasznosítható hulladék ellopása miatt, amelyen 35 szemeteskocsit vehettek volna.
– Jelenleg az a helyzet, hogy a szemétgyűjtőkből hiányoznak a zsákok. Eddig 150 zsákot loptak el, és több mint 4000 újrahasznosítható szemétnek szánt kukát rongáltak meg. Ennek alapján kb. 35 millió dináros kárunk származik – mondta Sofija Mitrović, a Čistoća munkása.
A városban nagyon sok család él a létminimum határán, így számukra a szemétgyűjtés jelenti az egyedüli megélhetést. Enélkül nagyon nehezen boldogulnának.
A kommunális rendőrség toleráns hozzáállása egyesek szerint nem tarthat sokáig. A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy sokan vannak azok is, akik szervezetten foglalkoznak az újrahasznosítható szemét lopásával és eladásával. Nemcsak szociális, de környezetvédelmi probléma a reciklálható hulladék kérdése.

Az önkormányzati szervek szerint azonban sokkal könnyebben megoldható a probléma, mint egyesek hinnék, közös összefogásra van szükség mind az önkormányzati szervek, mind a rendőrség részéről – jelenti a Vajdasági Rádió és Televízió.

– Sokan kiskorúakat foglalkoztatnak a szemétgyűjtésben, olyanokat, akik 14 évesnél fiatalabbak, őket nem lehet felelősségre vonni. Ezenkívül az újrahasznosítható hulladék lopásával olyanok is foglalkoznak, akiknek semmiféle személyazonossági dokumentumuk sincs, így velük sem tudunk mit kezdeni. Természetesen ez nem kifogás, a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket, de szorosabb együttműködésre van szükség az állami szervekkel, és akkor megoldható a probléma – mondta Miroslav Laketić, az újvidéki rendőrség főnöke.

Lehet, hogy a szemétlopások körüli gondok sokkal egyszerűbbeknek tűnnek egyesek számára, mert nem szabad megfeledkezni azokról az emberekről sem, aki valóban ebből élnek, nincs más kereseti lehetőségük. Természetesen ez nem ok arra, hogy a törvényeket ne tartsák be. Számos probléma merül fel az üggyel kapcsolatban, ide tartozik a környezetvédelmi és az egészségügyi előírások figyelmen kívül hagyása, de a közérdekről sem szabad megfeledkezni.

A lakosság elszegényedése, a nemtörődömség sajnos megtette a magáét. Nem lehet gyors megoldásokat alkalmazni, a szegénység minden hatalom számára nagy problémát jelent majd, de meg kell oldani.