2024. április 25., csütörtök

A február még tartogathat havat

A téli szolgálat több tonna sóval és kőtörmelékkel, illetve felkészített gépparkkal várja a telet

A télből elmúlt lassan két hónap úgy, hogy a szabadkai téli szolgálatnak csupán néhányszor kellett beavatkozni, és a csúszós utakra sót és kőtörmeléket szórnia. Mint azt a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalatban megtudtuk, ennek ellenére ők készenlétben vannak, ugyanis nem tudni, hogy a január vége és a február milyen időt tartogat a számunkra.

– Nehéz előre megjósolni, hogy milyen tél vár ránk. Így január vége felé sem tudjuk bizonyosan, hogy februárban nem lep-e minket el a hó, amire a korábbi években már volt példa. Éppen ezért már novemberben megkezdtük az előkészületeket, és talán a közvállalat életében először, már november 15-én elvégeztük a szükséges munkagépek műszaki állapotának vizsgálatát – emelte ki Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatója. Hozzátette: – Jelen pillanatban 10 teherautó áll a téli szolgálat rendelkezésére, amelyekkel eltakarítjuk majd a havat az utakról, de 6 rakodógépet, 2 buldózert és 1 földgyalut, 4 traktort és két kisebb hókotrót is használhatunk majd még. 45 személyt tudunk a hó eltakarítására aktivizálni szükség szerint – mondta. Kiemelte, a korábbi évek tapasztalatait vették alapul, ami szerint ennyi gépezetre van szükség ahhoz, hogy a legfontosabb útvonalakat tisztán tartsák.

Megtudtuk, az egész téli időszakra tervezett só és kőtörmelék-mennyiség csupán egyharmadát szerezték be, illetve erre a mennyiségre írták ki a közbeszerzési pályázatot, ugyanis mint arra az igazgató rámutatott, nem tudni, hogy mennyi sóra és kőtörmelékre lesz valójában szükség, ugyanakkor pedig nem akartak nagyobb mennyiséget ebből az anyagból raktározni. És nem utolsósorban ily módon megtakarításokat is szerettek volna kieszközölni a közvállalatban.

– A tervezett só és kőtörmelék egyharmada is jelentősebb mennyiség, 350 tonna sót és 550 tonna kőtörmeléket jelent. Ebből még mindig van, a városi szeméttelep területén tároljuk. Amennyiben újabb mennyiségre mutatkozik igény, akkor a tavalyi áron be tudjuk újra szerezni – mondta Milošev. Elmondta, az önkormányzattal tárgyalnak arról, hogy a város vásároljon fel egy meghatározott mennyiséget a közvállalattól, és ily módon könnyebben elláthatja majd azokat a közvállalatokat is a szükséges sóval, illetve kőtörmelékkel, ahol erre igény mutatkozik. Így az önkormányzatnak, illetve a közvállalatoknak, mint például a Park Palics, vagy a Palics-Ludas Közvállalatnak nem kell majd külön beszerzést végeznie, raktároznia a megvásárolt törmeléket, és így pénzt tud a város is megtakarítani.

Slobodan Milošev elmondta, be tudnak ugyan újabb mennyiséget szerezni, de ha nem lesz rá szükség, a jelenlegi mennyiséget a jövő télen használják majd fel.