2024. március 29., péntek

Új munkásnőket, vagy vissza a pénzt!

A Star Fešn textilipari kft. dolgozóinak a felmondására reagált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagybecskereki hivatala is. Ugyanis – tekintettel arra, hogy 1,6 millió dinárt kapott 12 varrónő foglalkoztatására – figyelmeztették Darko Lukačev tulajdonost, hogy a 12 elbocsátott varrónő helyett újakat köteles felvenni. Ellenkező esetben köteles lesz visszafizetni a tartományi kormánytól kapott (vissza nem térítendő) támogatást.

A varrónőket legalább két évig kellett volna foglalkoztatni a támogatás fejében, a tulajdonos viszont arra hivatkozva, hogy nem mutattak fel kellő hatékonyságot és eredményességet munkájuk végzése közben, fél év után elbocsátotta őket. Erre viszont megvolt a törvényes joga, mivel a varrónők formálisan hat hónapos próbaidőn voltak. A varrónők szerint furcsa, hogy mindannyiukat ezzel a megindokolással, semmilyen előzetes bejelentés nélkül bocsátották el. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a varrónők azt mondják, hogy tavaly májustól augusztusig „feketén” dolgoztak, rossz munkakörülmények között, de mindezt kénytelenek voltak vállalni, mert egyéb munkahelyre nem számíthattak. A helyzetük azonban nem lett jobb augusztus után sem, amikor aláírták a munkavállalási szerződést.

Az esetre utólag reagált a tulajdonos is, aki bejelentette, hogy tisztában van a vállalt kötelezettségeivel, és hamarosan új dolgozókat vesz fel, akikkel már január végén folytatódik a termelés a textilipari kft.-ben. Ugyanakkor azt is közölte, hogy kifizeti az elbocsátott dolgozók elmaradt bérét. Viszont cáfolta a munkásnők azon állítását, hogy a minimálbérnél is kevesebbet kerestek. Ő azt állítja, hogy havonta 24 ezer dinárt kaptak.