2024. április 19., péntek

Tér(v)iszonyok, tér-kép(zet)ek

Faragó Kornélia előadása az Országos Széchényi Könyvtár Tudományos Ülésszakán

Január 27-én Budapesten rendezik meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Tudományos Ülésszakát, melynek központi tematikája a tér és a hely irodalmi és társművészetekbeli reprezentációja, illetve jelentésviszonyai lesz, címe Tér(v)iszonyok, tér-kép(zet)ek.

A konferencia a „tér”’ és a „hely” témáját kívánja több szempontból körüljárni, elsősorban az OSZK gyűjteményeiben őrzött anyagok vizsgálata és az intézményi kutatási irányok tükrében.

Az utóbbi évtizedekben a magyar tudományos élet érdeklődésének homlokterébe került interdiszciplináris kutatási téma számos elméleti irányzatot követ, s ezek hatásaként a művészettörténet, az irodalomtudomány, a színháztudomány, a pszichológia, illetve az építészet és a városkutatás területén is sokrétű megközelítési szempontot eredményezett. A januári Tudományos Ülésszak is több irányból kívánja megközelíteni a tér problematikáját, hangsúlyosan azonban a művészeti, kulturális és irodalmi terek, helyek, illetve ezek műalkotásbeli megjelenését, megjelenítését igyekeznek vizsgálni.

Az ülésszak plenáris előadását Faragó Kornélia (Újvidéki Egyetem BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék) tartja A szemléleti terek és a helyzeti reprezentációk (A térgondolkodás dominanciájáról) címmel.