2024. április 19., péntek

Lassan érkezik a tél

Holnaptól folyamatosan számíthatunk havas esőre, hószállingózásra

Szerda délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, a hétvégén pedig akár 15 centis hó is eshet, legalábbis a meteorológusok előrejelzése szerint.

A magyarországi illetékes vállalat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. például megelőző jelleggel már elkezdte a só szórását.

A hét hátralévő részére az évszaknak megfelelően immár valóban téliesebbre fordul az időjárás, így a közlekedők havas vagy ónos esőre, hószállingózásra, havazásra is számíthatnak, pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein. Az összes területen már szerdán kettes riasztási fokozat van érvényben, közel 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.

Megelőzendő a síkosság kialakulását, a teljes, mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton csütörtök reggelig minimum egyszer végeznek preventív jellegű sószórást a közútkezelő munkatársai.

Arról, hogy a havazás milyen készültségben éri a szerbiai városok útkarbantartó vállalatait, bővebb információink nincsenek és nyilván majd élesben derül ki. Egyedül a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Közvállalatban közölték, hogy felkészülten várják a telet.

Slobodan Milošev, a vállalat igazgatója érdeklődésünkre a következőket mondta: – Jelen pillanatban 10 teherautó áll a téli szolgálat rendelkezésére, amelyekkel eltakarítjuk majd a havat az utakról, de 6 rakodógépet, 2 buldózert és 1 földgyalut, 4 traktort és két kisebb hókotrót is használhatunk majd még. 45 személyt tudunk a hó eltakarítására aktivizálni szükség szerint – mondta. Kiemelte, a korábbi évek tapasztalatait vették alapul, ami szerint ennyi gépezetre van szükség ahhoz, hogy a legfontosabb útvonalakat tisztán tartsák.

Mindenesetre, az előttünk álló időszakban öltözzünk melegebben és készüljünk rá, hogy az ajtóból a tél néz majd egyre agresszívebben vissza ránk.