2024. március 28., csütörtök

Braca Rusini

Hétvégén Zentagunarason tartották meg a szerbiai ruszinok nemzeti ünnepét

Szombaton Zentagunarason került sor a ruszin nemzeti ünnep központi rendezvényére. Január 17-én a ruszinok arra emlékeznek, hogy Mária Terézia 1751-ben 200 görögkeleti katolikus vallású, ruszin családot telepített be a mai Ruski Krstur területére. A szerbiai ruszin közösség, amelyet napjainkban 14 ezres populáció alkot,  2008 óta tartja meg ezt a nemzeti ünnepet. A központi rendezvényre minden évben más ruszin lakta településen kerül sor, tavaly Sremska Mitrovican volt, jövőre pedig Verbászon lesz.

Ez alkalommal Juhász Attila, a tartományi művelődési titkárság segédtitkára nyitotta meg központi rendezvény 20 órakor kezdődő ünnepi műsorát. Rajta kívül felszólalt Kir Georgije Džudžara, a szerbiai görögkeleti katolikusok püspöke, Slavko Rac, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke és Kókai M. Melinda, Topolya község polgármestere. A műsoron felléptek a helyi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület ének- és tánccsoportjai, a Ruszin Nemzeti Zenekar és Zvonimir Kočiš énekes. A műsoron felcsendült a címben említett Braca Rusini című dal, amely a ruszinok nemzeti dalának, nem hivatalos himnuszának számít.
Az ünnepi műsort megelőzően két kiadvány került bemutatásra. Az első a Rusini a Novom Orahovu (Ruszinok Zentagunarason) című könyv második kiadása, amely 3 nyelvű és a zentagunarasi ruszinok történetét követi végig egészen odatelepülésüktől napjainkig. A másik bemutatott kiadvány Senka Benčik: Hungarizmi a rusinskom jeziku (Hungarizmusok a ruszin nyelvben) című könyve volt.

A bemutatókat ünnepi mise követte a zentagunarasi templomban, amelyet Vladislav Rac szolgáltatott és jelen volt Kir Georgije Džudžara püspök is. A mise után, az ünnepség résztvevőinek nagy örömére, hagyományos ruszin ételek bemutatójára és kóstolójára került sor. A finomságokat egy fényképkiállítás követte, amit Sergej Tamaš, a Vajdasági Ruszinok Művelődési Intézetének igazgatója nyitott meg. A bemutatott képek történelmi visszatekintést nyújtottak Zentagunaras életébe.

A ruszin nemzeti ünnep központi rendezvényének főtámogatói és szervezői hagyományosan a Vajdasági Ruszinok Művelődési Intézete és a Ruszin Nemzeti Tanács voltak, az esemény házigazdája pedig a helyi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület, mondta el lapunknak Mihajlo Edelinski, az egyesület elnöke. Az eseményt Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség is támogatták. Az ünnepi műsor helyszínéül szolgáló művelődési otthont a Ruszin Nemzeti Tanács, a topolyai önkormányzat és a zentagunarasi helyi közösség közös pénzelésével újították fel az ünnepre, számolt be Edelinski.