2024. április 19., péntek

Kell szerencse is, tudás is

Ludason immáron tizedik alkalommal szervezték meg a kártyaversenyt

Mint minden télen, a ludasiak a környező települések kártyajáték-kedvelőivel az idén is összemérték tudásukat és a szerencséjüket filkózásban, snapszliban és hetesezésben. A magyar kártyával vívott csaták ezúttal nagy érdeklődést váltottak ki, jelentősen többen neveztek be a versenyre, mint a korábbi években. Több napon keresztül folyt a megmérettetés.

Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácselnöke, a kártyaverseny szervezője elmondta, a versenyt még 9-én elkezdték, a snapszlival. A csütörtöki és a pénteki megmérettetés után a hétvégén pihenhettek a játékosok, majd a múlt héten folytatódott a verseny más-más kártyajátékokkal.
– Általában a snapszlival kezdünk, majd hetesezünk és a megmérettetést a filkózással zárjuk. Egyre látogatottabb a verseny, főként ludasiak jönnek, de neveztek Hajdújárásról, Királyhalmáról, Palicsról és Kelebiáról is szép számban. Snapszlira 18-an jelentkeztek, ami egyéni játék. Ugyanakkor 13 csapat hetesezett. Rekord számú csapat nevezett be a filkóra, 22 pár, vagyis 44 ember mérte össze a tudását és a szerencséjét. Azt nem tudom megmondani, hogy pontosan hányan játszottak, mert volt, aki több kártyajátékban is részt vett – emelte ki Kovács Gábor. Rámutatott, Róka Károly szervezte meg a kártyaversenyt Hajdújáráson, és az ő ötletét vitték tovább Ludason. Azóta immár tizedik éve gyűlnek össze Ludason is a kultúrotthonban a kártyajátékok kedvelői. Hozzátette: – A filkót három napon keresztül kell játszanunk, ugyanis ennyi csapatra ennyi idő kell, éppen ezért hétfőn este hirdetünk majd eredményt – mondta.

A kártyaverseny, bár számos törekvés történt már más irányban, még mindig elsősorban férfiszórakozás. A fiatalok körében is egyre többen érdeklődnek az ilyen fajta szórakozás iránt, a társasági élet ezen formája iránt, hiszen nagyon jó ezeknek a versenyeknek a hangulata. A nők ugyanakkor még mindig kis számban csatlakoznak és mérik össze tudásukat a férfiakkal.

Kőrösi Rózsa női partnerrel már hetesezett a múlt héten, de a filkóra szomszédjával nevezett be, egyedüli nőként. Úgy gondolja a férfiak egyenlő játékfélnek tekintik, és mint kiemelte, mint bárkinek a verseny alatt, a nőknek is fel kell találniuk magukat.
– Szeretek kártyázni, de versenyezni nem szoktam, az idén rábeszéltek – tudtuk meg Rózsától. A filkózásban a szomszédja a párja, akivel havonta kétszer-háromszor, amikor alkalom nyílik rá, összeülnek kártyázni.

Vannak olyanok is, akik már azóta együtt játszanak, amióta megszervezik a kártyaversenyt. Szűcs Jánostól és Berke Vilmostól megtudtuk, soha nem gondoltak arra, hogy másik párral induljanak a versenyen.
– Még akkor kezdtünk kártyázni, amikor Róka Károly szervezte a versenyt. Ugyan nem dicsekszünk a sikerrel, de igazából a részvétel a fontos. Mi csak filkózunk, igaz, hetesezni is tudok, de más játék nem is nagyon érdekel – mondta Szűcs János. Kiemelte, a baráti körben tanultak meg kártyázni, régen már, és azóta gyakori szórakozás ez náluk. Sőt volt, amikor nyolcasban filkóztak, négy nő és négy férfi.

– Ahogy elkezdtünk játszani, mi állandóan párban játszunk. Az első naptól kezdve, ahogy először megszervezték a versenyt. Bár már gondoltam rá, hogy lecserélem a partnerem – tréfálkozott Berke Vilmos. János hozzátette: – Annak ellenére, hogy már régóta játszunk, megtörténik, hogy nem nagyon tudunk összehangolódni. Tegnap is három partiban vezettünk, aztán egy kicsit visszaesett a szerencse, általában csak egy kicsivel, 4-5 ponttal maradtunk el – mondta. Vilmos folytatta: – Persze a kártyajátékhoz kell a tudás, de nagyon fontos a szerencse is, mert hiába van tudás, ha rossz a lapjárás – tette hozzá.