2024. április 16., kedd

Munkaerő-leépítés és ésszerűsítés

A köztisztasági vállalat új megfizettetési rendszer kialakításában gondolkodik

Új munkaköri besorolás és racionalizáció jellemzi majd a Köztisztasági és Parkosítási Vállalatot ebben az évben. Mint az Slobodan Miloševtől, a közvállalat megbízott igazgatójától megtudtuk, elbocsátások várhatók a következő időszakban, ugyanakkor növelni szeretnék szolgáltatásaik minőségét, illetve növelni azt területet, ahol megszervezik majd a hulladék elhordását. Egy jobb és olcsóbb megfizettetési rendszer kialakításában gondolkodnak.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere több alkalommal is nyilatkozta már, hogy a köztisztasági vállalatban nem reális a munkaerő elosztása, ugyanis jelentősen több alkalmazott dolgozik az adminisztrációban, mint ahányra szükség lenne.
– Valóban munkaerő-felesleg van az irodai munkások körében. A köztisztasági vállalatban már nagyon régen végeztek részletes munkaköri besorolást, legalábbis azóta, amióta én itt dolgozom, erre nem került sor. Amikor elkészül ez a dokumentum, akkor látjuk majd igazán, hogy az adminisztratív munkások körében hány fő számít munkaerő-feleslegnek. Ugyanakkor a terepen dolgozó alkalmazottaink körében nincs felesleg, sőt. Éppen ezért, az elsődleges elképzeléseink szerint azoknak a személyeknek, akik jelenleg irodában dolgoznak, de munkaerő-feleslegnek számítanak, felkínáljuk majd, hogy a végzettségüknek megfelelően vállaljanak terepi munkát. Amennyiben erre nincs lehetőség, a polgármester a költségvetésben előirányzott egy meghatározott keretet a végkielégítések kifizetésére – mondta. – Nem azoknak az alkalmazottaknak kell az elbocsátástól tartaniuk, akik 15–20 éve végzik becsületesen a munkájukat, hanem azoknak, akik rövidebb ideje dolgoznak itt. Az elmúlt időszakban foglalkoztatottak miatt alakult ki tulajdonképpen munkaerő-felesleg az irodában. Ez egy rendkívül nehéz periódus lesz a vállalat életében, de a jelenlegi gazdasági helyzet miatt meg kell lépnünk – tette hozzá.

Kiemelte, az elmúlt hat hónapban sikerült stabilizálni a közvállalatban a helyzetet.
– Szinte napról napra javul a helyzet. Csak ami az üzemanyag-fogyasztást illeti, február óta 300 ezer literrel csökkentettük az előző évhez képest. Ugyanakkor nem csökkent a munkavégzés, hanem inkább mintegy 5 százalékkal több munkát sikerült megvalósítanunk ebben az évben – foglalta össze a múlt évet röviden a megbízott igazgató. Majd a jövő évi tervekre áttérve, kiemelte, további megtakarításokat terveznek: – Racionálisabb munkavégzést tervezünk, és minőségesebb szolgáltatást szeretnénk nyújtani. Sajnos ez velem az élen, a munkásokat érinti majd a leginkább, ezért az önkormányzat támogatására számítunk. Csökkentettük a felesleges kiadásokat, így a reprezentációs összeget is szűkebbre vettük – mondta.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy új megfizettetési rendszer kidolgozásában gondolkodnak. Egyrészt azért, mert javítani szeretnének a megfizettetés arányán. Jelenleg természetes és jogi személyek megközelítőleg 90 millió dinárral tartoznak a köztisztasági vállalatnak.
– Ki kell emelnem, hogy nem a lakossági felhasználók a legnagyobb adósaink, hiszen a polgárok többsége rendszeresen kifizeti a számláját. Sokkal nagyobb gondjaink vannak a jogi személyekkel, a vállalatokkal – emelte ki Milošev. Majd rámutatott, az új megfizettetési rendszer amellett, hogy hatékonyabb, olcsóbb is lehetne a polgárok és a vállalat számára is. – Jelenleg a szolgáltatásaink megfizettetését a közvállalat terepi megfizettetői végzik. Ha ugye, nem ezek a megfizettetők vinnék házhoz a számlát, akkor egyrészt kevesebb alkalmazottal dolgozna a vállalat, másrészről pedig az így megtakarított pénzt másra fordíthatná. Ugyanakkor a polgároknak is jobb lesz, hiszen akkor fizetik ki a számlát, amikor tudják, másrészről pedig gyakran megtörténik, hogy a megfizettetőnk, ha egyszer nem találja otthon a lakókat, nem megy többet el ugyanarra a lakcímre, így a polgárok a következő hónapban már jóval nagyobb számlát kapnak kézhez – mutatott rá.

Kiemelte, olyan befizetőlapok kidolgozásán gondolkodnak, amivel a polgárok a postán is befizethetnék a számlájukat.
– Természetesen ennek a számlának a kidolgozása nem csak minket érint, hiszen egy és ugyanazon a számlán jelenleg a terepi megfizettetők kézbesítik a Vízművek és Csatornázási és a Kéményseprő Közvállalat számláját is, de ezen keresztül történik az építési telekre számolt járulék megfizettetése is. A terveink szerint éppen ezért az elkövetkező fél-egyéves időszakban megtartjuk a terepi megfizettetőket is, de keressük majd azt a megoldást is, ami a polgároknak a leginkább megfelel – emelte ki az igazgató.

Elmondta, 2008 óta a köztisztasági vállalat nem emelte a szolgáltatásai árait, így kérni fogják az árkorrekció jóváhagyását.
– A megfizettetés során a megtakarítás azért is fontos, hogy amennyiben árkorrekcióra kerül sor a hulladék begyűjtését és tárolását illetően, akkor nem érinti majd őket oly mértékben az áremelkedés – magyarázta Slobodan Milošev.

Elmondta továbbá, hogy az elkövetkező időszakban bővítik annak a területnek a nagyságát, ahonnan a háztartásokból elviszik a szemetet. Mint mondta, bevonják a peremvárosi településeket, így például Tavankútot, Bajmokot, Mišićevót és Györgyént is.
– Bajmokon eddig egy magánvállalat végezte ezt a szolgáltatást, amire a szerbiai törvények szerint nem is lehetett volna jogi lehetőség, ugyanis a közvállalat nem adhatja át saját alaptevékenységét alvállalkozónak. Ez a magánvállalat egyoldalúan felbontotta a korábban megkötött szerződést. Így mi vesszük át ezt a feladatot. Hogy ezt meg tudjuk tenni, kérni fogjuk a kormány jóváhagyását, hogy további 12 munkást alkalmazzunk erre a munkakörre – tudtuk meg az igazgatótól.