2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Zimonjićék előtt megnyílt az út

Férfi párosban tegnap négy bajnokjelölt esett ki, a Bryan fivérekkel az élen – Jelena Janković veszített a román Halep ellen, kiesett Marija Sarapova is –Az ifi Ivana Jorović a nyolcaddöntőb

Érvényesült sajnos a papírforma, Jelena Janković tegnap kikapott a román Simona Haleptől a nyolcaddöntőben, így Szerbia már csak négy vasat tart tűzben az Australian Openen. Ana Ivanovićhoz és Novak Đokovićhoz a múlt éjjel csatlakozott Nenad Zimonjić, aki férfi párosban negyeddöntős, és Ivana Jorović, aki a leányifjúsági mezőnyben jutott a nyolcaddöntőbe. Csaknem valamennyiüktől sokat várhatunk, egyelőre azonban maradjunk annyiban, hogy kivétel nélkül átugorhatják a következő akadályt is.

Ivanović ma hajnali 3 tájban lépett pályára a kanadai Eugenie Bouchard ellen, Novak 9 órakor kezdi meg a Stanislas Wawrinka elleni meccset, Zimonjić és Nestor a centerpályán Novakék meccse után szerepelnek a váratlan negyeddöntős ausztrál Alex Bolt, Andrew Whittington kettőssel, míg Jorović ma szabad, kipihenheti az első két forduló fáradalmait, holnap pedig a negyeddöntőért az olasz Jasmine Paolini lesz a vetélytársa.

Ha Ana olyan játékkal rukkolt ki az éjjel is a 20. szülinapja felé közelgő kanadai ellen, mint azt Sam Stosur és Serena Williams ellen tette, semmi kétség afelől, hogy bejuthat az elődöntőbe. Igaz, hogy tavaly Wimbledonban kikapott Bouchardtól, aki azóta sokat fejlődött, de az sem vitás, hogy Ivanović sem a tavalyi, s hozzávetőlegesen annyira képes, mint 2008-ban volt, amikor Melbourne-ben döntős volt, majd megnyerte a Roland Garrost, és világelső lett. Valószínű, hogy még jobb is, hisz 2008-ban sem fizikailag, sem pedig mentálisan nem volt olyan jól felkészített, mint amilyenként az idén érkezett Ausztráliába, és aminek köszönhetően 2014-ben már kilenc meccsen maradt veretlen, s már legyőzte mindkét Williams nővért, ami a női teniszben az egyik legnagyobb fegyverténynek számít.

Đoković lehetne a szerb csapat legbiztosabb pontja, hisz nemcsak volt világelső, hanem Melbourne-ben címvédő is, két hosszú győzelmi sorozatot tart, ötödik ausztráliai és összesen hetedik Grand Slam-serlegéért harcol. A mai ellenfél a svájci Wawrinka, akivel nagyon jól ismerik egymást, s aki ellen kivételesen jó a mérlege. A svájcit, aki nem arról ismert, hogy a szoros csaták hajrájában acélból lennének az idegei, biztosan nyomasztja majd a tudat, hogy Novakkal sehogyan sem bír elbánni, ami viszont nem jelenti, hogy a szerbiai teniszező félvállról kell hogy vegye a meccset. Biztosan mindent belead, hogy a meglepetés minden lehetőségét kizárja, és lesz gondja arra is, hogy a mai csatájuk ne legyen olyan maratoni és kimerítő, mint amilyen a tavalyi volt.

Férfi párosban a nyolcaddöntő a magasan rangsorolt kiemeltek számára kivételesen rossz nap volt. Kiestek az egyes számú amerikai Bryan fivérek, a kettessel rajtolt Peya és Soares, a négyes számú Dodig és Mello, valamint a hetes Bopanna és Kuresi. Zimonjićéknak így a felső ágon nyitottnak látszik az út a döntőig, az alsó ágon pedig legnagyobb esélyesként az 5. kiemelt Štepanek, Paes kettős maradt versenyben.

Ivana Jorović könnyen nyert a 2. fordulóban a vele egyidős svájci Jil Belen Teichmann ellen, és holnap a negyeddöntőért a 17-et már betöltött olasz Jasmine Paolinivel játszik, akivel szomszédok a felnőttranglistán, hisz a 16 éves čačaki játékos a 643., Paolini pedig a 644. helyet foglalja el. Jorović eddig négy, Paolini pedig egy ITF-tornát nyert.

Jelena Janković tegnap jól kezdett a tavaly hat tornát nyert román Simona Haleppel, de a szoros első játszmát elveszítette, majd egyenlített, így, mint három korábbi meccsükön is, megint háromszettes következett. Az első játékban nagy csata folyt, ötször állt egyenlőre az eredmény, végül a mérleg nyelve Halep javára billent, aki Irina Spirlea (1998) óta az első román női negyeddöntős Melbourne-ben, és Sorana Cirstea (2009) óta az első negyeddöntős a nagy tornákon. Halep a jövő hétfőn a legjobb tíz között lesz, amivel beéri Virginia Ruzicit és az említett Spirleát. Az elveszített adogatás teljesen letörte Jankovićot, aki a meccs végéig csak hét labdamenetet tudott megnyerni.

A címvédő Viktorija Azarenka, mint tavaly is, könnyen nyert az amerikai Sloane Stephens ellen, ugyanúgy Agnieszka Radwanska a spanyol Garbine Muguruzával szemben, míg a szlovák Dominika Cibulková Marija Sarapova elleni győzelme mindenképpen meglepetésnek számít. A női negyeddöntőben így Ivanović–Bouchard, Na Li–Pennetta, Halep–Cibulková és Azarenka–A. Radwanska lesz a párosítás.

A tegnapi férfimeccseken a japán Kej Nisikori szép alkalmat mulasztott, hogy legyőzze az átlaga alattit nyújtó Rafael Nadalt. A japánnak mindhárom játszmában előnye volt, de egyszer sem tudott felülkerekedni, míg Grigor Dimitrov, Andy Murray és Roger Federer elég könnyen nyertek. A férfinegyeddöntő párjai: Nadal–Dimitrov, Murray–Federer, Ferrer–Berdych és Đoković–Wawrinka.

Serena Anának szurkol

Serena Williams: – Ha úgy játszik, mint ellenem, Ivanović megnyerheti a tornát. Hiszem, hogy ilyen tempóban folytathatja, azt üzenem neki, hogy én is a szurkolója leszek.

Stanislas Wawrinka: – Hogy Novakot legyőzzem, még jobban kell játszanom, mint korábban. Még nem találtam rá megoldást, de próbálkozom.

Patrick Mouratoglou (S. Williams edzője): – Egyelőre semmit sem mondok Serenának, mert nem hinném, hogy bármit is szeretne hallani. Remélem azonban, hogy megtanult még egy leckét.