2024. április 24., szerda

„Nem a választások a fontosak”

Dragan Đilas: Nem foglalkozok a párton belüli megosztottsággal, minden energiámat a DP politikájának a bemutatására fordítom

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke nem tartja helyesnek a folyamatos találgatásokat azzal kapcsolatban, hogy lesznek-e az elkövetkező néhány hónapban előrehozott parlamenti választások, hiszen – mint megállapította – a kormánynak ennél sokkal fontosabb dolga is van, például kidolgozni az Európai Unióval megkezdendő csatlakozási tárgyalások keretét. Hasonlóképpen nyilatkozott Ivica Dačić miniszterelnök, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke is, aki megállapította: a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett minden más, így a rendkívüli parlamenti választások témája is, eltörpül.

Bár még azt sem tudni, hogy kiírják-e egyáltalán az előrehozott választásokat, a belgrádi sajtó már azzal kapcsolatban is elkezdett találgatni, hogy a Demokrata Pártban addig vajon megtörténik-e a sokak által emlegetett szakadás. A feltételezéseket arra alapozzák, hogy a DP főbizottságának szombati ülésén a tagok egyharmada nem támogatta Dragan Đilas pártelnök jelentését.

Đorđe Vuković, a Központ a Szabad Választásokért (CeSID) programigazgatója elismerte, hogy szombaton Đilas és Boris Tadić volt elnök vitája új dimenziókat kapott, azt azonban nem hiszi, hogy a választásokon a DP úgymond két listával indul.

– Bebizonyosodott, hogy Đilas a főbizottság kétharmadának, Tadić pedig egyharmadának a támogatását élvezi. Persze azt nem állíthatjuk, hogy a kétharmad Đilas politikája mögött is felsorakozik, nem kell mindegyiküknek támogatnia a pártelnök képviselte politikát, az is megtörténhet, hogy egy részük egyelőre fél az új pártvezetőség megválasztásától. Tehát a DP a belgrádi és az esetleges köztársasági választásokon feltehetőleg a jelenlegi felállításban vesz részt, a pártvezetőség jövője pedig a választások eredményétől függ majd. Egyébként a főbizottságon történtek teljesen normális részét képezik egy párton belül a demokráciának, nem kell ennek túlságosan nagy jelentőséget tanúsítani – fejtette ki Vuković.

Đilas pedig azokat a sajtóállításokat cáfolta meg, hogy a szombaton ellene forduló főbizottsági tagok feje biztosan le fog hullani, vagyis kizárják őket a pártból. Mint azt kifejtette: nem foglalkozik a párton belüli megosztottsággal, minden energiáját a DP politikájának a bemutatására fordítja. Đilas azt sem érti, hogy Tadićnak miért kellene elhagynia a pártot. A demokrácia arról szól, hogy az ember tartsa tiszteletben a többség döntését, mutatott rá Đilas, azt viszont nehezményezi, hogy Tadić nem kíván tagja lenni a párt központi választási stábjának. Ezzel bebizonyította, hogy hogyan viszonyul a DP-hez, nyomatékosította Đilas.