2024. április 23., kedd

Dačić: Az SZPSZ feltámadt

Ivica Dačić kormányfő a B92 Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában felelt azokra a sajtóból érkező vádakra, amelyek amiatt érték, hogy Slavko Ćuruvija gyilkosainak letartóztatásának bejelentésekor Gračanicában tartózkodott egy filmbemutatón. A belgrádi sajtó szerint a kormányfőnek ezért fontosabb volt egy film, mint az újságíró-gyilkosság ügyének megoldása. A kormányfő kijelentette, hogy ez egyáltalán nem igaz, különben is az akciót nem a belügyminisztérium, hanem a Biztonsági Szolgálatok Koordinációs Irodája vezette.

– Gračanicába nem a filmművészet miatt érkeztem, hanem azért voltam, hogy politikai üzenetet közvetítsek. A letartóztatássokkal kapcsolatban Aleksandar Vučić kormányalelnökkel megbeszéltük, hogy kinek mi a teendője. Különben is az újságíró-gyilkosság ügyének megoldása nem a belügyminisztérium, hanem a Biztonsági Szolgálatok Koordinációs Irodájának a feladata, ezért a sajtótájékoztatón nem kellett részt vennem. Mit akarnak a vádakkal mondani, hogy nem örülök a letartóztatásoknak? Dehogynem! – mondta a kormányfő.

Hozzátette, hogy Ratko Romić és Milan Radonjić letartóztatásának köszönhetően Ćuruvija meggyilkolásának ügye megoldódni látszik. Az újságírói kérdésre, hogy mit jelent az, hogy „megoldódni látszik”, amikor a sajtóban arról beszélnek, hogy a megrendelő Mirjana Marković volt, a kormányfő ezt felelte:

– Most azt akarják mondani, hogy erről először hallanak? Tizennégy éve erről beszélünk, tizennégy éve mondogatjuk, hogy az ügyet meg kell oldani, most meg azon csodálkoznak, hogy felvetődik Mirjana Marković neve? Ha már kérdezik, ami engemet illet, mert Slobodan Milošević volt pártunk elnöke ekkor, ki kell deríteni, ki rendelte meg a gyilkosságot, és bárki is legyen, felelősségre kell vonni. Ami a pártot illeti, nem azért alakultunk meg, hogy embereket öljünk. A felelősnek bűnhődnie kell – hangsúlyozta Dačić.

Szavai szerint örül annak, hogy megalakult az a bizottság, amelynek a feladata az újságíró-gyilkosságok megoldása és személy szerint is érdekelt abban, hogy megoldódjanak ezek az ügyek.

– Ha már a Szerbiai Szocialista Pártról beszélünk, ne feledjük el azt, hogy a mai pártvezetőségben egyetlen egy olyan ember sincs, aki 2000-ben is a vezetőségben ült volna. A többiek pedig nem ugyanazok, mint 2000-ben? Az SZPSZ két apokalipszis után feltámadott. Pártunknak nem áll érdekében, hogy bármit is megfékezzen – érvelt a kormányfő.

Végezetül megjegyezte, bármikor Brüsszel felé vezet az útja, az újságok az ő nevével vannak tele, ha pedig valamit valaki megjelentet, azt másoknak azonnal meg kell támadniuk : „Úgy néz ki, hogy ebben az országban mindennek piszkosnak kell lennie”.