2024. március 28., csütörtök

Csak átmeneti a dinárra nehezedő nyomás

Jorgovanka Tabaković: Az alacsonyabb minősítés nem jelent gazdasági gyengülést

Szerbiában a bankszektor stabil, és annak ellenére, hogy Fitch Ratings rontott az ország adósbesorolásán, nem várható negatív hatás a hazai a gazdaságra. A szektori stabilitásnak köszönhetően új bankok betörése várható a hazai színtérre – jelentettbe be Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója a Tanjug hírügynökségnek adott interjújában.

A kormányzó a bankszektor állékonyságáról elmondta, hogy a szerb központi bank továbbra is arra törekszik, hogy szemmel tartsa a többi pénzintézetek tevékenységét, és segítse őket a gazdaság és a polgárok hitelezésében.

A bankkormányzó a beszélgetés folyamán arról is beszámolt, hogy új bankok érkezése is várható, többek között az Egyesült Arab Emírségekből. Emellett megemlítette, hogy új befektetők érkezését is várja, akik a szerbiai bankszektorba invesztálnának. Szerinte az új bankok betörése hazánkba segítené a hazai bankszíntér versenyképességét, továbbá olyan megbízható hitelforrásokat is jelentene, amelyek kedvezőbb feltételeket teremtenének mind a gazdaság, mind a polgárok hitelezésében.

Arra a kérdésre, hogyan zajlik majd az állam tulajdonában lévő bankok konszolidációja, Tabaković elmondta, hogy a konszolidáció sikeressége érdekében az állami bankoknak tartaniuk kell magukat a stratégiához, amelyet a pénzügyminisztériumban most készítenek elő. Hozzáfűzte, erre a nemzeti bank is odafigyel majd, és a stratégia megvalósítását fogja sürgetni. Az SZNB a jelenlegi pénzügyi helyzetük javítása érdekében egyes bankokat már felszólította bizonyos intézkedések megtételére.

A bankkormányzó azt is megjegyezte, hogy nincsenek információi azzal kapcsolatosan, hogy a bankok szigorítottak-e a hitelezési feltételeken, ám beismerte, hogy a bankok az utóbbi időben nem kockáztatnak a hitelkiadások tekintetében. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük a vissza nem törlesztett kölcsönök magas számát.

– A bankoknak vissza kell térniük a régi üzleti kerékvágásba, és folytatniuk a hitelek jóváhagyását. Persze ez nem ennyire egyszerű, hiszen a jelenségek összekapcsolódnak. A hitelezési aktivitás növekedése a fiskális konszolidáció és a strukturális reformok végrehajtásának a függvénye, amelyeknek pozitív a hatásuk a befektetések biztonságára és könnyítenek a gazdaság terhein.

Az ország leminősítésével kapcsolatban a bankkormányzó megjegyezte, hogy szerinte a leminősítés nem lesz negatív hatással a gazdaságra, valamint a potenciális befektetők elpártolására sem. Kiemelte, hogy erősebb gazdaságú országokat is leminősítettek az utóbbi időben.

Tabaković hasonlóan optimizmussal vélekedik a dinár árfolyamának gyengüléséről is. Szerinte a gyengülés rövid távú, és várható is volt, hiszen az amerikai jegybank (Fed) a közelmúltban megszigorította a pénzügyi politikáját, emiatt több valuta is gyengült átmenetileg.

– A nemzeti bank ilyen esetekben nem az árfolyamra igyekszik hangsúlyt fektetni, hanem a piaci egyensúly megőrzésére, valamint az inflációt féken tartására.