2024. március 29., péntek

Radulović nem fél az igazság kimondásától

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a polgárok elégedettek a gazdasági miniszter munkájával

A Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) amerikai székhelyű demokratikus szabadságjogokat kutató szervezet és az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérést végzett, amelynek eredményei szerint a kérdezettek 47 százaléka ismeri Saša Radulović gazdasági miniszter munkáját és elégedett is vele. A december 13-a és 15-e között végzett közvélemény-kutatásban 1202 szerbiai polgárt kérdeztek meg, akik már betöltötték a 18 évet. A megkérdezettek 29 százaléka vegyesen értékelte a miniszter munkáját, 24 százalékuk azonban nem elégedett Radulović miniszteri tevékenységével.

A megkérdezett polgárok 45 százaléka szerint dicséretes, hogy a miniszter igyekszik rendet tenni az állami ügynökségek között, és meg akarja akadályozni az állami kasszából való felelőtlen költekezést. Az értékelők 41 százaléka szerint Radulović olyan politikus, aki nem fél az igazság kimondásától, 32 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy a miniszter határozott, és bátran meg tudja oldani azokat a problémákat, amelyekkel eddig senki sem mert szembenézni. A megkérdezettek 25 százaléka szerint Radulovićnak jó stratégiája van a szerbiai gazdaság fellendítésére.

Az elégedetlenkedők leginkább azt vetették a miniszter szemére, hogy nem foglalkozik a munkások sorsával – 44 százalék nyilatkozott így. A megkérdezettek 31 százaléka azt gondolja, hogy Radulovićnak nincs politikai támogatottsága.

A felmérésben részt vettek 58 százaléka szerint a gazdasági válságból való kilábalást a mindenre kiterjedő és gyökeres gazdasági reformok útján lehetséges, amelyek lehet, hogy fájdalmasak lennének, de szükségesek.

A megkérdezettet 59 százaléka támogatja az új munkaügyi törvényjavaslatot, amelynek elfogadásával megszüntetnék a munkások jogaival nem foglalkozó szakszervezetek előjogait, a munkásokat könnyebben lehetne alkalmazni és elbocsátani, ezzel lehetővé tennék a gazdasági fejlődést és az életszínvonal növelését, 36 százalékuk viszont ellenzi az új törvényjavaslat elfogadását.

A közvélemény-kutatásban résztvevők többsége ellenzi a külföldi befektetők támogatását. A felmérés szerint a többség ellenzi a közvállalatok támogatását, mivel azok az elmúlt évtizedben 5 milliárd eurót kaptak, és ennyi idő alatt sem tudtak eredményt felmutatni.

A felmérésben résztvevők 54 százaléka szeretné, ha a következő kormányban Saša Radulović maradna a gazdasági miniszter, 28 százalékuk ellenzi ezt, 18 százalékuknak pedig nincs határozott véleménye erről.

Biztos nem lesz egyennyugdíj

Saša Radulović gazdasági miniszter ismét cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az összes jövendőbeli nyugdíjasnak 200 eurós nyugdíja lesz.

– A 65 évnél idősebb szerbiai polgárok nagy hányadának semmilyen nyugdíja nincs. Ha ez a társadalom azt szeretné, hogy humánus jelzővel illessék, akkor olyan szociális védelmi rendszert kell kialakítania, amely minden 65 évnél idősebb munkaképtelen polgárnak képes kifizetni a nyugdíjat, tekintet nélkül arra, hogy egy-egy illetőnek mennyi a szolgálati ideje – jelentette ki Radulović.

– Szerbiában több mint 700 ezer embert alkalmaznak a közszférában, közülük mintegy 100 ezer munkaerő-felesleg, akiknek az évi átlagfizetése 10 ezer euró. A közszférára így évente több mint egymilliárd eurót költünk el feleslegesen, pedig ez az összeg elegendő lenne a szociális rendszer működtetésére – mutatott rá a gazdasági miniszter.