2024. április 19., péntek

Obama: a marihuána nem veszélyesebb az alkoholnál

A marihuána nem veszélyesebb, mint az alkohol – vélekedett Barack Obama amerikai elnök a The New Yorker magazinnak adott nyilatkozatában, amelyet terjedelmes portré keretében ismertetett a lap vasárnap. Az elnök elismerte, hogy a kannabisz szívása „rossz szokás”, de rámutatott, hogy az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és spanyol ajkú fiatalokat, és úgy vélekedett, hogy Colorado és Washington államban folytatni kellene a marihuána legalizálását.

Az Egyesült Államokban a szövetségi törvények tiltják ugyan a marihuána használatát, ám 21 államban engedélyezték a kannabisz gyógyászati célokra történő alkalmazását, Coloradóban és az északnyugati Washington államban pedig teljes mértékben felszabadították használatát. Hasonló liberalizálást vettek fontolóra Alaszkában és az amerikai fővárosban is.

Az Obama-kormány tavaly közölte, hogy a szövetségi hatóságok nem üldözik majd a coloradói és a Washington állambeli marihuánafogyasztókat, ha azok betartják az adott államok törvényeit.

„Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben, amely nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam” – nyilatkozott Obama.