2024. április 20., szombat

Nem csitulnak a harcok a rohamrendőrök és a tüntetők között Kijevben

Hétfőn is folytatódtak a már második napja szünet nélkül tartó összecsapások a rohamrendőrök és a tüntetők között Kijev belvárosában, ahol a rendvédelmiek gumilövedékekkel, különböző tömegoszlatásra szolgáló gránátokkal, időnként vízágyúval, a másik oldal pedig kövekkel és Molotov-koktélokkal támad.

Délutánra mindkét oldalon legalább 100-100-an szenvedtek sérüléseket. A városvezetés hivatalos közlése szerint egy tüntetőnek csuklótól amputálni kellett a kezét, három másiknak pedig a szemgolyóját távolították el az orvosok.

Legalább egy tucat újságíró is megsérült, zömében gránátrepeszektől vagy gumilövedékektől, amelyeket a belügyi alakulatok tagjai lőttek a tüntetők közé. Több helyi média arról számolt be, hogy a rohamrendőrök szándékosan a sajtó munkatársait veszik célba. Az egyik tévécsatorna munkatársa mielőtt megsérült, még videóra vette azt a rendőrt, aki célzott lövést adott le egyenesen rá. Újságírók őrizetbe vételéről és bántalmazásáról is érkeztek hírek.

Ellenzéki értesülések szerint a belügyi alakulatok mintegy 20 ezer újabb tagját vezényelték a fővárosba, ugyanakkor a belügyminisztérium nem hajlandó elárulni, mennyi rendőr vesz részt a tüntetők elleni ütközetekben. A tüntetők szintén mozgósítást rendeltek el, és önkénteseket toboroznak, illetve visszahívják Kijevbe a vidékre utazott társaikat.

Közben az ellenzéki politikusok tárgyalni készülnek a vezetéssel. Közzétették alapvető követeléseiket, amelyek szerint előrehozott elnök- és parlamenti választásokat, a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését és átmeneti kabinet felállítását, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter büntetőjogi felelősségre vonását, a múlt héten elfogadott, szabadságjogokat sértő törvények megsemmisítését, valamint amnesztiát követelnek kivétel nélkül minden tüntetőnek. El eső követelésre készítettek egy alternatív megoldásként elfogadnák, ha az elnöki jogköröket jelentősen csökkentenék, az államfőválasztást pedig a tervezett időben, 2015-ben tartanák meg.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke hétfőn követelte, hogy a válság súlyosbodásának megakadályozását célzó tárgyalásokon legyen jelen Viktor Janukovics elnök, és az ott született megegyezések végrehajtásáért személyesen vállaljon felelősséget. Emlékeztetett arra, hogy vasárnap Janukovics személyes találkozójukkor ígéretet tett neki a tárgyalások megkezdésére. „Nagyon fontos, hogy ezek a tárgyalások valódi eredményt hozzanak. Ha a vezetés ismét megszegi az adott szavát, elkerülhetetlen lesz a helyzet további éleződése” – érvelt Klicsko.

Az ellenzéki politikus közben videoüzenetben kért minden ukrán állampolgárt, akinek fontos az ország jövője, hogy utazzon a fővárosba, és gyülekezzen a Majdanon.

Az államfő hétfőn Andrij Klujevet, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetőjét nevezte ki a válság rendezésére létrehozott munkacsoport élére. Az ellenzék nem tartja Klujevet megfelelő tárgyalópartnernek, azzal vádolják ugyanis, hogy ő rendelte el a békés EU-párti diáktüntetés november 30-i véres feloszlatását.