2024. április 25., csütörtök

Felülvizsgálják a munkaügyi törvény tervezetét

A kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői is részt vesznek a legvitatottabb rendelkezéseket felülvizsgáló munkacsoport munkájában

Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes hétfőn megállapodtak a Szociális-gazdasági Tanács kollégiumának tagjaival, hogy a munkaügyi törvény tervezetének, valamint a magánosításról és csődeljárásról szóló törvények vitatott részleteit a kormány, a szakszervezetek és a szerb kormány közösen oldják meg, párbeszéddel.

Dačić, Vučić, valamint Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének, Branislav Čanak, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet és Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnökei megállapodtak abban, hogy megalapítanak egy közös munkacsoportot, amely felülvizsgálja a munkaügyi törvény tervezetének leginkább vitatott rendelkezéseit. A törvénytervezet csak ezt követően kerül a szerb kormány, majd a köztársasági parlament elé.

Bár a belgrádi sajtó szerint ez azt jelenti, hogy a munkaügyi törvény tervezetét visszavonták, Vučić megcáfolta ezeket az állításokat, mondva: semmit nem vonhattak vissza az eljárásból, hiszen a törvénytervezet még nem is került eljárásba.

– Mi csupán rábólintottunk a párbeszédre bizonyos részletekkel kapcsolatban. A munkacsoportban mindannyian részt veszünk, mindenki, aki kérte a párbeszédet. Hiszem, hogy ez minden polgár örömére szolgál, hiszen a következő két-három hónapban igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek egyszerűbbé teszik a munkaadók helyzetét, és normális körülményeket biztosítanak a munkásoknak. Az alkalmazottakat motiválni kell, és nem fordítva – nyilatkozta Vučić.

A Szociális-gazdasági Tanács kollégiuma abban is megállapodott, hogy következő ülésén a magánosításról és a csődeljárásról szóló törvények bizonyos rendelkezéseit is felülvizsgálja.