2024. április 23., kedd

Pár napon belül döntenek a választásokról

Nebojša Stefanović cáfolta, hogy tartományi szinten is előrehozott választásokat tartanának

Nebojša Stefanović, a szerbiai parlament elnöke, és a Szerb Haladó Párt alelnöke vasárnap kijelentette, hogy az SZHP elnöksége a jövő hét folyamán fog ülésezni, melyen állást foglalnak a köztársasági választások kiírásáról is, írja a Tanjug hírügynökség. Stefanović hozzátette, a párt közgyűlésére január 25-e előtt fog sor kerülni, így négy-öt napon belül válaszolni tudnak a parlamenti választásokkal kapcsolatos kérdésre is.

A parlament elnöke az elnökségi ülés megtartása előtt nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy egyet ért-e Jorgovanka Tabaković kormányzó azon véleményével, hogy egy esetleges választás nem lenne hatással a pénzügyi politikára és nem szabna gátat a befektetések beáramlásának sem, azonban hozzátette, mindig is úgy vélte, hogy a reformokat gyorsabb ütemben kell lefolytatni, és jól jön minden olyan változás, ami felgyorsítaná a reformokat.

Az újságírók arról is faggatták Stefanovićot, hogy ő személy szerint szeretné-e, ha előrehozott parlamenti választásokat tartanának, de az elnök szerint a választás nem egy olyan valami, amire az ember vágyik, mint a legfontosabbra.

– Számomra az a legfontosabb, hogy Szerbia előre haladjon, hogy az ország fejlődjön és az emberek jobban éljenek – fogalmazott az elnök, azzal kapcsolatban pedig, hogy elképzelhető-e, hogy a parlamenti választásokkal egy időben esetleg tartományi választásokra is sor kerül, kijelentette, először hall erről az ötletről, s hogy ez csupán a média spekulációja és találgatás. Hozzátette, ugyanakkor nyilvánvaló, s ezt a Vajdaságban lezajló helyi választások mutatták meg, hogy a Demokrata Párt által irányított hatalomnak nincs legitimitása a tartományban, de a tartományi parlamentben mindeddig létezik a hatalmi többség.

Stefanović a Pink Televízió "Teška reč" című műsorában szerepelve elmondta, a Szerb Haladó Pártnak egyelőre nincs belgrádi polgármester-jelöltje, de hogy ugyanolyan fontosak azok az emberek is, akik más városokat irányítanának, de az erről szóló döntést a pártszervek szintjén hozzák meg.