2024. április 24., szerda

Az emberi szorgalom méltatása

Muzslyán megkezdődött a kisgazdálkodók és vállalkozók harmadik nemzetközi fesztiválja

Pénteken a muzslyai Petőfi Sándor MME székháza előtt hagyományos mangalica-disznótorral kezdődött a kisgazdálkodók és vállalkozók harmadik nemzetközi fesztiválja, amelyet a Fókusz klaszter családi vállalkozók egyesülete szervezett, a tartományi mezőgazdasági és a gazdasági titkárságok, valamint a szabadkai Háló Fejlesztési Alap támogatásával.

Az egyesület nagytermében megrendezett kiállításon a muzslyai rét öt tanyája mutatkozik be, a látogatók pedig kedvük szerint válogathatnak (és vásárolhatnak) a „dűlőutak szorgos népének” termékeiből, a különféle húskészítményekből, a réti mézből, a borokból, a hagyományos kalácsokból és egyéb süteményekből, a réti tejtermékekből, az emléktárgyakból, a csipkékből, megtekinthetik a helybeli képzőművészek alkotásait és Muzslya történetét régi képekkel, háztartási kellékekkel, szerszámokkal illusztrálva. A rendezvényen az anyaországot a gyulaiak képviselik.

Gazdag edukációs programmal várják az érdeklődőket: előadást tartanak a falusi turizmus fejlesztésének a lehetőségeiről, a budapesti Corvinus Egyetem szakemberei a növényvédelemről tartanak előadást a kertészeknek, és bemutatkozik lapunk melléklete, a Magvető is.

A háromnapos rendezvényen a kisgazdálkodók termékeit próbálják népszerűsíteni, bemutatva a vidék hagyományos ételeit és italait, és mindazt, amit eladni szeretnének. Az érdeklődők, megtekintve a kistérségek termékeit, megbizonyosodhatnak arról, hogy kisebb földterületen és családi vállalkozásokkal, szorgalmas munkával meg lehet teremteni a megélhetést és az otthon maradás feltételeit.

A rendezvény megnyitóján a kiállítást megáldotta Tratnjek Stanko plébános, az ünnepi műsorban pedig felléptek a muzslyai műkedvelők és a helybeli iskola tanulói. Hallai Zoltán tanácselnök köszöntőbeszédében kihangsúlyozta, hogy a muzslyai tanyák a falu településével párhuzamosan jöttek létre, az idők folyamán eltűntek, de most – elsősorban a családok összefogásának köszönve – kezdenek újjáéledni. Madarász Gyula, a Fókusz Klaszter elnöke közölte, hogy egyre több tagja van az egyesületüknek, ami azt mutatja, hogy az emberek kezdik felismerni a falusi élet kínálta lehetőségeket. A rendezvényt Ivan Bošnjak, Nagybecskerek polgármestere nyitotta meg, aki példaértékűnek mondta a muzslyaiak összefogását, akikről szerinte mások is példát vehetnének.

A szervezők az idén a hangsúlyt a tanyasi élet bemutatására, ezen belül pedig a falusi turizmus fejlesztésének a lehetőségeire fektették. Ugyanis erre sok lehetőség már adva van a muzslyai réten: vannak tanyák, amelyekre kirándulásokat lehet szervezni, a tízezer hektáros muzslyai rétet a Tisza, a Béga, az Écska halgazdaság és a Császár-tó fogja körbe, itt van háromezer hektárnyi legelő is, amelyen műút vezet csaknem egészen a Tisza folyóig. A kínálatot növeli a mintegy tíz kisebb halgazdaság és a homokbányászás után létrejött két mesterséges tó is. Tehát a természeti adottságok megvannak, csak ki kell(ene) őket használni.