2024. április 19., péntek

Dragan Đilas marad a Demokrata Párt élén

A Demokrata Párt főbizottsági ülésén a Tadić vezette áramlat a pártelnök menesztése mellett szállt síkra

A Demokrata Párt szombati Újvidéken tartott főbizottsági ülésén Dragan Đilas támogatást kért munkájához, a párt előző elnöke, a jelenleg tiszteletbeli elnöki tisztséget betöltő Boris Tadić pedig kéz ízben is javaslatot tett, hogy vonják meg tőle a bizalmat. Az ülésen Bojan Pajtić amellett tört lándzsát, hogy őrizzék meg a párt egységét.

A maratoni ülés végén Đilas beszámolójáról szavaztak a küldöttek: 274-en támogatták azt, 127-en szavaztak ellene, így Dragan Đilas maradt a párt élén.

Az ülés elején magyarázatot adtak, hogy azért Újvidéken tartják ezt az ülést, mert a belgrádi Száva központot erre az időpontra lefoglalta a Szerb Haladó Párt.

Đilas magyarázata szerint, hogy nézett volna ki, hogy a haladók a nagyteremben, a demokraták meg a kisteremben üléseznek, ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy ez a párt egy napon nagyobb is lesz, mint a haladók.

„Nem egy olyan Demokrata Pártot irányítok, amely az úgynevezett reformátor és modernizáló Aleksandar Vučić támogatója lesz, én azt a Demokrata Pártot irányítom, amely hiszi, hogy képes legyőzni a Szerb Haladó Pártot és Aleksandar Vučićot és ilyen módon változtatja meg ezt az országot” mondta a pártelnök jelentése elején.

Đilas munkája támogatására kérte fel a főbizottság tagjait, illetve, Bojan Pajtić indítványára, a párt egységének megőrzésére.

„Nem az elnök körüli egységről van szó, ezt soha nem is kértem, hanem az egységes politikára. Arra, hogy ma hozzunk egy döntést arról, hogy melyik e párt fejlődési iránya, mit fogunk tenni és aztán ehhez tartsuk magunkat mindannyian, hogy a nyilvánosság előtti minden egyes fellépésünk azzal legyen összhangban, ami a Demokrata Párt kijelölt politikája” – mondta Đilas.

A főbizottsági ülést különlegesnek nevezte, hiszen ott nem a párt, hanem Szerbia jövőjéről születik döntés.

A több mint 12 órán át tartó ülést viták, szócsaták tarkították. A Boris Tadić mellett álló áramlat arra szólította fel a küldötteket, hogy ne fogadják el a pártelnök jelentését, amivel igazából a pártelnöki tisztségről való elmozdítását indítványozzák.