2024. március 29., péntek

Panaszt tehetnek, miután fizettek

Szerbia-szerte általános a felháborodás a borsos decemberi villanyszámlák miatt, a fővárosban, de másutt is reklamáló emberek állnak sorba az EPS Snabdevanje tolóablakai előtt. A fogyasztók úgy érzik, át akarják verni őket, és nem hisznek azokban a magyarázatokban, amelyeket az áramszolgáltató illetékesei adtak: egyrészt, hogy hidegebb volt a december, mint a november, másrészt, hogy két-három nappal hosszabb volt az elszámolási időszak, mint az előző hónapban, végezetül pedig, hogy az ünnepek miatt magasabb volt a fogyasztás: az áramszolgáltató szerint országos szinten mintegy egynegyedével. Mi ugyanis a magyarázata a számtalan furcsa esetnek, amelyet a napokban a médiában olvashattunk? Csak ízelítőül: nem is tartózkodott otthon, és dupla lett decemberben a villanyszámlája; nem is árammal fűtött, és decemberre mégis kétszer annyit követelnek tőle; novemberben ünnepelte a szlavát, a szerb karácsony és újév pedig januárban van, mégis a decemberi villanyszámlája lett kétszer akkora.

A Blicben kiszámolták, hogy ha csupán húsz százalékkal kérnek többet, mint szokásosan, akkor – az EPS átlagos havi 8,7 milliárd dináros bevételét figyelembe véve legkevesebb – 1,7 milliárd dináros többletösszeghez jut a cég. Jól fog ez jönni az áramszolgáltató közvállalat zárszámadásának az elkészítésekor, ami pedig a jelen pillanatban azért különösen fontos, mert amint Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter a napokban bejelentette, az év első negyedében az EPS részvénytársasággá alakul. Részvényeinek az értékét pedig a zárszámadás mutatói alapvetően befolyásolják.

A Blic azt írja a tolóablakoknál tapasztalható puskaporos hangulatról, hogy sokan a „lopók!” „sohasem fizetjük ki nektek!” felkiáltásokkal hagyják ott az ügyintézőt, aki nyilván semmiért sem vétkes, csak a munkáját végzi. A napilap a várakozók között keringő szóbeszédről is beszámol: az emberek például arról suttognak egymás között, hogy „az EPS nappal, akkor, amikor drágább a villamos energia, szándékosan alacsonyabb feszültségű áramot vezetett a hálózatba, ami miatt gyorsabban pereg a villanyóra mutatója főzés és mosás közben.” Ilyen helyzetben, amikor nem kap hihető magyarázatot az érintett, akkor a suttogó párbeszédben elkerülhetetlenül az „összeesküvés-elméletek” veszik át a főszerepet.

Ez az, amit egy normális ország normálisan működő közvállalata nem engedhet meg magának. Ilyesminek nem lenne szabad fölmerülni az emberekben. Valószínűleg erre gondolt a magas villanyszámlákért az áramszolgáltatótól magyarázatot kérő energiaügyi miniszter is, amikor ezt mondta: végső ideje, hogy az EPS megbízható cégként kezdjen el működni.

Az áramszolgáltatónál ennek ellenére váltig csak azt hangoztatják, hogy ők nem követtek el elszámolási hibát, és egy dinárral sem követelnek többet, mint amennyi jár. Röviden így összegezhető Dejan Vasićnak, az EPS Snabdevanje igazgatójának a tegnapi nyilatkozta. Aleksandar Obradović, az EPS vezérigazgatója ettől is lényegretörőbben fejezte ki magát: „A polgároknak joguk van panaszt tenni, ha elégedetlenek a villanyszámlán szereplő összeggel, de először ki kell fizetniük a számlát.”

Nem, ezt a kérdést nem lehet ennyivel és így elintézni. Egy normális, azaz egy, az európai normák szerint működő országban semmiképp sem.