2024. március 29., péntek
BÁCSGYULAFALVA

Négyszer érte támadás a település honlapját

Az idén tízéves lesz Bácsgyulafalva (Telecska) értesítője, a Gyulafalvi Napló. A falu honlapja azonban már huzamos ideje nem frissül, kivéve az aktuális időjárást. A főoldalon ugyan található egy új honlapra vezető hivatkozás, de ott csak a fiók felfüggesztéséről kap értesítést a látogató. Pedig a honlap elindítása jó ötletnek bizonyult, hiszen nagyon sokan elvándoroltak a faluból, közülük vagy leszármazottaik közül naponta 200–300 látogatója volt az oldalnak, valamint a falusi turizmus fejlesztésében is szerepet vállalt, népszerűsítette az Európában egyedülálló telecskai dohánymúzeumot, meg az ugyancsak itt működő kovácsmúzeumot, óramúzeumot, tájházat.

– Azt hiszem, egyedüli kistelepülés vagyunk a Vajdaságban, amelynek a honlapját négyszer érte hackertámadás. Jelenleg ezért nem működik a weboldalunk – magyarázza Keszég Kornél, a falu tanácselnöke, aki egyben a honlap és a Gyulafalvi Napló főszerkesztője. – Ezt a honlapot egy Budapesten élő falunkbeli jegyezte be Magyarországon, és ő működtette, a cikkeket meg én töltöttem föl rá. A 2012-es választások táján törték föl először, méghozzá nem is ártalmatlanul, hanem mind a 213 elérhető cikket vírussal fertőzték meg. Az üzemeltető hosszas munkával megtisztította a honlapot, új, biztonságosabb tűzfalat helyezett üzembe, ám amint újra elérhetővé vált a honlap, másnapra újra feltörték, tehát valaki alaposan figyelte, mikor indul újra. Azóta még két alkalommal érte hackertámadás. Most azon vagyunk, hogy új weboldalt nyitunk, de ezt már Szerbiában jegyezzük be, olyan szolgáltatónál, aki komoly védelmet biztosít, mert a külhonban élő telecskaiak egyedül az internet útján tájékozódhatnak a falu eseményeiről.

Tavaly decemberben a Gyulafalvi Napló 91. száma jelent meg. Ez a helyi híradó a helybéli lakosság tájékoztatását szolgálja. Havi rendszerességgel jelenik meg, nyolc kis formátumú oldalon, esetenként dupla számként, dupla terjedelemben. A faluvezetőséget érintő híreken kívül közérdekű közlemények, művelődési és oktatási hírek, kisinterjúk is helyet kapnak benne.

– Az idén augusztusban lesz tízéves a faluújság, igaz egy esztendeig szünetelt, viszont az alatt az idő alatt egy ifjúsági problematikával foglalkozó havilapot jelentettünk meg. A lapot társadalmi munkában készítjük, és az önkormányzat költségvetéséből nyomtatjuk 300 példányban. Az olvasóktól önkéntes adományt elfogadunk, és ebből a forrásból a nyomdaköltség mintegy 30 százalékát tudjuk kifizetni – hallottuk Keszég Kornéltól.