2024. április 24., szerda
KISHEGYES

Minden télen gondok a szemétteleppel

Három szeméttelep van a kishegyesi községben, minden településen egy, de közülük egy sem hivatalos, nem tesznek eleget az előírásoknak. A három közül kettő, de különösen a kishegyesi van közel a településhez, gyakorlatilag a házak tövében terül el. Emiatt azután a kihordott szemét a kezdetektől fogva hatalmas gondot jelentett az ott lakóknak, nemcsak a szél által szétfújt szemét, hanem a felelőtlenül a Liget utcában eldobált szemeteszsákok, vagy a szeméttelep kapujában lefordított szemétszállítmány.

Erre panaszkodnak most megint ketten a szeméttelep szomszédságából: Kiss István és Szilágyi József. Különösen Kiss Istvánnak van sok baja a szemétteleppel, szinte állandó szélmalomharcot folytat azért, hogy rend legyen a telep környékén, hiszen háza közvetlen szomszédságban van a teleppel. Nem csoda, hogy több esetben is őt bízták meg a szeméttelep gondozásával, a szemétlerakás irányításával.
– Tavaly is nyolc hónapot voltam a közmunka program keretében a szeméttelepen. Március táján vettem át és több mint egy hónapot dolgoztunk azon, hogy elfogadható állapotba kerüljön, és valamilyen rendet teremtsünk a szemét lerakásában. Kéthavonta buldózerrel össze is túrtuk, a dögöket nem engedtük ide dobálni és a szennyvizet sem ereszthették itt ki. Most november óta megint nincs gazdája a szeméttelepnek és ez máris meglátszik. A bejárat előtt leszórják a szemetet és azt a szél, meg persze a guberálók is szórják minden irányba – panaszkodik Kiss.

Szilágyi József háza nem közvetlenül szomszédos a szemétteleppel.
– Nekem a kertem van tele zsákokkal, papírral, nejlonzacskókkal. A szél valahogy mindig úgy fordul, hogy a szemét végül is itt köt ki, s ha azt akarom, hogy ne ott „díszelegjen”, magamnak kell összeszednem. De nemcsak egyszer, hanem szinte napi rendszerességgel. Nem tudom, kinek a feladata lenne a karbantartás, mert én már nagyon unom ezt a dolgot – mondja Szilágyi József.

Ahogy végigjárjuk a szeméttelepet, annyit meg kell állapítani, hogy volt már ez a telep ennél sokkal rosszabb állapotban is. Beszélgetőtársaim ezzel egyet is értenek, csak azt mondják, ha tavaszig senki semmi sem történik, megint akkorák lesznek a gondok, mint korábban. A szeméttelepre ugyanis minden további nélkül be lehet jutni, járművel is, meg gyalogosan is. A szilárd út a telep bejáratáig vezet, de benn sincs most sár, a távolabbi pontok is megközelíthetők. Éppen ezért döbben meg az ember azon a felelőtlenségen, hogy egyesek elhozzák szemetüket egészen eddig és a bejárat előtt beledobják az út menti árokba.

A szemétbegyűjtés hosszú távú megoldását a Szabadka melletti regionális szeméttelep megnyitása fogja jelenteni. Ezzel kapcsolatban több községi határozat is született már, de a szervezett szemétbegyűjtésre való átállás nem kevés pénzbe fog kerülni és természetesen az is tudvalevő, hogy a szemétkihordás utána már nem történhet magánrezsiben és szabadon, vagyis fizetni kell érte. Ezt a népszerűtlen lépést viszont egyik hatalmi összetétel nem szívesen teszi meg.