2024. április 25., csütörtök

A haszonból jutott a büdzsébe is

Az adai Standard közvállalat nyereséggel zárta az elmúlt esztendőt

Az adai közvállalat eredményes évet tudhat maga mögött, miután a 2013. esztendőt is nyereséggel zárta, valamint sikerült a régi adósság nagy részét is kifizetnie, köztük teljes egészében megadta a tartozását a Srbijagasnak. Milan Popov igazgató elmondta, hogy 2011-es kinevezése óta mindhárom évet nyereséggel zárta a cég, miután jelentősen csökkentették a kiadásokat, sokkal jobban kihasználták a munkaerőt és a gépparkot, valamint jelentősen megszigorították a kommunális szolgáltatások díjbeszedést is:

– A Standard közvállalatnak 2013-ban is sikerült nyereségesen gazdálkodnia, így első alkalommal a cég összjövedelmének egy részét, mégpedig a községi költségvetési támogatás százalékarányának megfelelő mértékű összeget, visszafizettük a büdzsébe. Eddig mindig a közvállalat kapott pénzt az önkormányzattól, most első alkalommal viszont a Standard juttatta vissza nyereségének egy részét a költségvetésbe. A közvállalat összbevételének 14 százalékát teszik ki a községi költségvetés eszközei, vagyis a 860 000 dináros nyereségből ekkora százalékarányban fizettünk vissza 130 000 dinárt az önkormányzatnak – közölte a vállalatigazgató.
A Standard eredményes működéséhez és fejlődéséhez Milan Popov szerint a kommunális szolgáltatások díjbeszedését legalább 85 százalékra kell emelni. Mint mondta, gondot okoz a víz- és a szemétdíj behajtása, az utóbbit csak a háztartások fele fizeti. A gázszolgáltatásnál sikerült legjobban a szigorítás, mert a felhasználók 98 százaléka rendszeresen befizeti a számlát. Az igazgató hozzátette, hogy a közvállalatnál gondot okoz az elavult géppark, valamint baj van az alkalmazottak bérezésével is, akik ugyan többet dolgoznak, de a kormány részéről elrendelt bérkorlátozás miatt nem fizethetnek többet nekik. Milan Popov pesszimistán tekint a 2014. esztendőre, mivel az állam által elrendelt korlátozó és centralista intézkedések a véleménye szerint sok esetben ellehetetlenítik a közvállalatok munkáját és működését.