2024. március 29., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Hőségriadó Melbourne-ben

Sarapova meccse után az esti órákig szünetelt a játék – Jelena Janković a 3. fordulóra is japán ellenfelet kapott – Ivanović és Đoković ma az esti műsorban, közép-európai idő szerint 9 órátó

Rendkívül meleg fogadtatásban részesültek tegnap a teniszezők a melbourne-i pályákon. A 102. Australian Open negyedik játéknapján 40 fokot meghaladó hőségben indult a műsor, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy az első mérkőzések befejeztével hőségriadó miatti játékszünetet rendelnek el, s a verseny csak a két legnagyobb stadionban, becsukott tetővel, légkondicionált csarnoki feltételek mellett folytatódott az esti órákig, amikor helyi 20.30-tól már csak 37 fokos melegben a többi pályán is folytatódhattak a csatározások.

A déli órák kegyetlen melegében szerb érdekeltségű mérkőzés is volt, meg egy óriási drámát is láthattunk. Dušan Lajović játszotta második melbourne-i főtáblás meccsét a japán Kej Nisikorival, míg a 2008-as női bajnokot, az öt hónapos kényszerpihenőről visszatérő Marija Sarapovát nemcsak a meleg, hanem az olasz Karin Knapp is megkínozta.

Lajović az első két játszmában nem volt méltó rivális, így Nisikori gyorsan elhúzott. A harmadik játékrészben teljesen egyenrangú csata folyt, Lajović kiharcolta a rövidítést, de abban újra jócskán alulmaradt. Ausztráliai szereplésével az ópázovai játékos összességében elégedett lehet, hisz a január 30-ai ranglistán valószínűleg a 100. helyet foglalja el, és némi tapasztalatot is szerzett.

Sarapova könnyű győzelemre állt, de a sima első játszma után feljött az olasz, egyenlített, majd a mérkőzés 115 perces döntő szettbe torkollott. A két hölgy csatájának méreteiről tanúskodó adatok az összesen lejátszott 236 pont, a 21 kettős adogatási hiba és a 122 ki nem kényszerített hiba. Sarapova végül nyert, majd elégedetten nyugtázta, hogy 2007-ben is volt Melbourne-ben egy maratonija, s akkor is sikerült a továbbjutás.

Amíg fedett pályán játszottak, Rafael Nadal, Roger Federer és Agnieszka Radwanska könnyen, Caroline Wozniacki pedig nagyon nehezen harcolta ki a 3. forduló jogát. Az esti műsorban a címvédő Viktorija Azarenka könnyen elbánt a cseh Barbora Záhlavovával, a tavaly elődöntős amerikai Sloane Stephens pedig a döntő játszmában 3:5-re állt a horvát Ajla Tomljanovićtyal, de ezután, nagyobb tapasztalata révén, zsinórban négy játékot nyert, és versenyben maradt. A tavaly döntős Andy Murray is megszenvedett ellenfelével, hisz 2:0-ra vezetett, amikor a selejtezős francia Vincent Millot nagyot produkált, és a harmadik játszmában 5:1-re elhúzott. Murray nem adta fel, higgadtan folytatta a dolgát, és zsinórban hat játékot nyerve lépett a 3. fordulóba.

A harmadik továbbjutó szerbiai a tapasztalt Jelena Janković lett, míg Bojana Jovanovski számára a verseny tegnap véget ért. Jelena úgy kezdett Ajumi Morita ellen, hogy elveszítette az adogatást, azt követően azonban minden tekintetben felülmúlta vetélytársát, és két japán lányt verve jutott a 3. körbe. Ennek a sorozatnak még nincs vége, hisz Janković holnap is japánnal, a 22 éves és a ranglistán 74. helyezett Kurumi Narával találkozik. Nara első két meccse óvatosságra int, hisz előbb a kínai Penget, majd tegnap a szlovák Rybárikovát győzte le. Jovanovski sérüléssel bajlódik, amit figyelmen kívül hagyott, és három játszmán át viaskodott az osztrák Yvonne Meusburgerrel. A mérkőzés a döntő játszma negyedik játéka után dőlt el, amikor 2:2 után Bojana már nem volt képes pontot nyerni.

A bomba képletesen helyi idő szerint hajnali fél kettőkor robbant, amikor a ranglistán 62. spanyol Roberto Bautista élete meccsét játszotta le, és öt játszmában vereséget mért a végső sikerre is esélyesnek tartott argentin Juan Martín del Potróra, aki így a legmagasabban rangsorolt kieső lett a torna eddigi szakaszán.

Ana Ivanović és Novak Đoković ma eleve kedvező helyzetben lesznek, hisz a szervezők a helyi 19 órakor – közép-európai idő szerint reggel 9-kor – kezdődő esti műsorba sorolták őket. Előbb Ana játszik rangadót az ausztrál Sam Stosurral, s e meccs befejeztével Novak Đoković és a kazah Gyenisz Isztomin lépnek pályára.

Munka és harc

Marija Sarapova: – Az edzésem kemény munka, a meccsem nagy harc. Keményen megdolgoztam azért, hogy alkalmam legyen harcolni.

Jim Courier: – Nem hiszem, hogy Nadalt a döntőig bárki legyőzheti. Ezért őt és Novakot látom a zárómeccsen, ott pedig Novak győz.

Andy Murray: – A hőségriadóval semmi gondom. Ha azt mondják, hogy játsszak, játszom. Ha viszont azt mondják, hogy nem játszom, hát nem játszom.