2024. április 18., csütörtök
DAKAR-RALI

Homok és hőség

Mint ahogy már hírül adtuk, Saghmeister Gábor nagy bajban volt a szerdai versenynapon, miután kedden óriásit bukott, szerdán pedig eltévedt, és 140 megtett (és eltévedt) kilométer után újrakezdte az időmért szakaszt, ami 631 kilométert tett ki. Nos, örömmel jelenthetjük, hogy valamikor éjfél után Gábor mégis célba ért, s az összesítettben az 53. helyen állt, javítanivalója még mindig akad, de ezentúl már nem az a kérdés, a szabadkai versenyző hanyadik helyen végez, hanem az, hogy tudja-e teljesíteni az idei kiírást.

A 10., illetve a 11. szakasz egyébként mindenki számára kegyetlen volt, mert a fehér homok megtette a magáét, ráadásul a szakaszok első része kivételesen nehéz volt navigációs szempontból. Tegnapelőtt nemcsak Gábor tévedt el, hanem még sokan mások, a szakasz nagy vesztese pedig a tapasztalt spanyol WRC-világbajnok Carlos Sainz volt az autósok között, aki alaposan összetörte a kocsiját, megütötte a medencecsontját, így sántikálva ment el a mentőhelikopterig, amelybe láthatóan igen nehezen szállt be, s számára vége az idei Dakarnak. A púderszerű homokban egyébként a legtapasztaltabbak találták fel a legjobban magukat, így a motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort (Honda) nyert a szintén hondás portugál Helder Rodrigues és a francia címvédő Cyril Despres (Yamaha) előtt, az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah (Mini) ért be leggyorsabban a francia Stépane Peterhansel (Mini) és a spanyol Nani Roma (Mini) előtt, a kamionosoknál a cseh Ales Loprais (Tatra) minimális előnnyel futott be az orosz Andrej Karginov (Kamaz) és a holland Gerard de Rooy (Iveco) előtt, a quadosoknál pedig az orosz Szergej Karjakin (Yamaha) nem egész két percet vert az éllovas chilei Ignacio Casalére (Yamaha) és nem egész négy percet a második uruguayi Sergio Lafuentére (Yamaha). Az élen továbbra is Coma, Roma, De Rooy és Casale áll.

Ami a tegnapi szakaszt illeti, nos, itt hibát követtem el, mert a mért szakasz végül is nem volt rövidebb, hanem éppen ellenkezőleg, 605 km volt, tele kiszáradt folyómedrekkel, valamint Copiapó dűnéivel, a most uralkodó 40 fok feletti hőségben. A szervezők szerint ez volt a döntő szakasz az idei Dakaron, s elsőként Coma haladt át a célvonalon, 8,12 perccel Barreda Bort előtt. Gábor lapzártánkkor a hivatalos honlap szerint az 53. helyen haladt át a 4. ellenőrző ponton, de a család szerint a 6. ellenőrző pontot is teljesítette, így 1-2 órás késéssel beérhetett, s összesítettben sem rontott. A többi kategóriában később haladtak át a célon.

Az utolsó előtti szakaszt El Salvador és La Serena között rendezik meg 699 kilométeren, a mért szakasz 350 km.