2024. április 20., szombat

A jövendőbeli nyugdíjasoknak kétszáz euró nyugdíj?

A gazdasági minisztérium cáfolja a híreszteléseket, a pártok felháborodtak

Nagy felzúdulást keltett a Danas napilap pénteki számában megjelent cikke, amelyben azt ecsetelik, hogy Aleksandar Stevanović, Saša Radulović gazdasági miniszter tanácsadója állítólag azt nyilatkozta az újságnak, hogy ha az új nyugdíjreformot sikeresen végrehajtják, akkor mindenkinek 200 eurós nyugdíja lesz.

– Aki öreg korára többet akar, mint amennyi a mindennapi szükségleteire elég, annak a munkaideje alatt spórolnia kellett volna vagy legalább fizetnie valamilyen magánnyugdíjalapba – jelentette ki állítólag Stevanović a Danas napilapnak. A gazdasági miniszter tanácsadója hozzátette, hogy a mindenki számára biztosított minimális nyugdíjkifizetési rendszer már létezik más országokban is, mint például Svájcban, Kanadában, vagy Koszovón.

Mindez csupán a munkaügyi minisztérium javaslata, amelyet nem tudni mikor terjesztenek a kormány elé, és az sem biztos, hogy a Danas értesülései igazak. Mindenesetre a gazdasági minisztérium tagadta a napilapban felhozott állításokat.

– Teljesen pontatlan az a híresztelés, hogy a jövendőbeli nyugdíjasok havonta csak 200 eurót kapnak. Minden polgár, aki dolgozik és fizeti a nyugdíjalapot, az mindenképpen többet fog kapni a fent megnevezett összegtől – olvasható a minisztérium pénteken kiadott közleményében.

– Az ún. ingyenes egészségügyi rendszer bevezetésének a bejelentése után, amely csakis a polgárok súlyos megadóztatásával lenne megvalósítható, a gazdasági minisztérium boszorkánykonyhájából egy újabb zseniális javaslat a 200 eurós nyugdíj is – érkezett a szarkasztikus reakció a Danas által megjelentetett állításra a Szerbiai Egyesült Régiók sajtóközleményében.

A Szociáldemokrata Unió sem hagyta szó nélkül a híresztelést és közleményében botrányosnak nevezte a bejelentést.

– Ez az ötlet szerint valaki a hatalomban eldöntötte magában, hogy szociális kísérletet végez emberek millióinak az életével – olvasható a szociáldemokraták felháborodott hangú közleményében.

Ljubisav Orbović, az egyik legnagyobb országos szakszervezet, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének az elnöke szintén éles hangon ítélte el a Danasban megjelent állítást.

– Ez egy újabb példa arra, hogy Saša Radulović gazdasági miniszter a reformátor szerepében tetszeleg. Arra viszont a miniszter úrnak már nincs konkrét elképzelése, hogy miként szándékozik mindezt megvalósítani. Hogyan akar mindenkinek egyenlő nyugdíjat biztosítani és hogyan hagyhatja figyelmen kívül azokat, akik rendszeresen fizetnek a nyugdíjalapba? – tette fel a kérdést Orbović.