2024. április 23., kedd

Influenza-szezon

Több európai országban már járvány van, Szerbiában néhány héten belül várható

-A járványt megelőző időszak megfelelő alkalom arra, hogy aki szeretné felvenni az influenza elleni védőoltást, ezt megtegye, tekintettel arra, hogy a szervezet ellenálló-képességének kialakulásához  néhány hétre van szükség. Az Újvidéki Egészségház elegendő mennyiségű vakcinával rendelkezik, tehát aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát – hívták fel a figyelmet az újvidéki Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Dr. Svetlana Ilić az intézet epidemiológusa tegnap elmondta, eddig egy betegnél mutatták ki a H1N1 A típusú influenzát, nem tudható, hogy az influenza milyen méreteket ölt a közeljövőben, de a téli szünidő befejeztével ill. a gyerekek közösségbe való kerülésével várható jelentősebb influenzajárvány.
-Tavaly január végén és február elején volt a legnagyobb a betegek száma, idén is erre számítunk. Ehhez hozzájárul a változékony időjárás is, az eddigi meleg kedvezett a vírusok szaporodásának – mondta az epidemiológus szakorvos.
Az influenza tünetei sokban megegyeznek a nátha tüneteivel, de a betegség súlyosabb lefolyású. Általában magas lázzal jár, fejfájás, izomfájdalmak, száraz köhögés, levertség és gyöngeség jellemzi. Torokfájás ritka, és csak az esetek 30-50%-ban jelenik meg orrfolyás, orrdugulás. A nátha tüneteit mindenki ismeri, hiszen évente többször is (a kisgyerekek akár évente tízszer is) megkaphatják. Enyhe lefolyású betegség, mely cseppfertőzéssel terjed, és meglehetősen ragályos. Általában torokfájással kezdődik, amely 1-2 napig tart. Ez után, vagy ezzel párhuzamosan kezdődik az orrfolyás, orrdugulás, majd a száraz köhögés, amely rendszerint a negyedik ötödik napon lép fel, és hosszabb ideig, gyerekeknél 2-3 hétig is eltarthat. Magas lázzal nem jár, de hőemelkedés előfordulhat.
Mindenkinek, de elsősorban az öt éven aluli kisgyerekeknek, a terheseknek, az időseknek, és a hat hónaposnál idősebb krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott azonban az influenza elleni védőoltás. Ezzel nemcsak önmagunkat, hanem környezetünket és hozzátartozóinkat is védjük az influenza ellen. A védőoltás az emberek 70-90 százalékának nyújt védelmet, és miután elölt vírust tartalmaz, nem okozhat influenzás megbetegedést. Mellékhatásai enyhék, legfeljebb hőemelkedés, a beadás helyén fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet.