2024. április 23., kedd

Eredmények és tervek

Topolya polgármestere az elmúlt év beruházásairól és az idei terveikről – Az önkormányzat fogja finanszírozni a Felvonulási tér befejezését – Az idén is jelentős összeget fordítanak a mezőga

Az elmúlt évben számos beruházást valósított meg az topolyai önkormányzat, de továbbra is számos problémát kell megoldaniuk. Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a tavalyi projektumaik közül többet még 2012-ben megkezdtek.

– Az elmúlt évben megpróbáltuk folytatni azokat a projektumokat, amelyeket 2012-ben kezdtünk el. Sajnos, ezek közül sok áthúzódik még az idei évre is – mind Topolya, mind a környező települések viszonylatában. Az egyik legjelentősebb nagy befektetés, amely már évek óta húzódik, a Felvonulási tér. Ennek ügyében csak most sikerült előrelépést elérnünk, a Tartományi Nagyberuházási Alappal egy protokollt írtunk alá, amely értelmében az önkormányzat magára vállalja a tér befejezésének a finanszírozását. A tér állapota minden topolyainak fájó pontja, így nem várhattunk tovább az ígértekre, saját eszközökből fogjuk befejezni a munkát – mondta el a polgármester. Az önkormányzat a Felvonulási tér rendezése mellett az Izbor áruház előtti teret is fel fogja újíttatni az idei évben. A munkálatok elvégzésére még a tavalyi évben kiírták a közbeszerzési pályázatot, és tavasszal elkezdődik a kivitelezés.
Az elmúlt év egyik legjelentősebb beruházása a kerékpárutak építése volt. A polgármestertől megtudtuk, hogy a négy égtáj irányából befutó kerékpárutakat a központban fogják összekötni. Az idei évre csak néhány szakasz kiaszfaltozása és kerékpáros híd kiépítése maradt hátra. A kerékpárutakhoz hasonlóan több helyen alakítottak ki játszótereket is.
– Hat helyszínen épült új játszótér, most pedig egy hetediket is létesítünk a Vásártérnél. Azon a városrészen idáig nem volt játszótér, s ezzel most Topolya minden részét lefedtük – mondta el a polgármester asszony, majd arról is beszámolt, hogy nagy hangsúlyt fektettek az ipari park fejlesztésére, mert ezáltal új munkahelyek létesülhetnek.

– A keleti terelőutat kiaszfaltoztuk a déli terelőútig, amelynek szintén elkezdődött az építése. Erre azért is szükség volt, mert egy új befektető, az SSA Pana Foamtec Kft. habszivacsgyártó cég elkezdte termelőcsarnoka kiépítését. Az itt felhasznált eszközöket egy nagyon jelentős önrészként kimutattuk a regionális fejlesztési minisztérium pályázatán, amelyen az önkormányzat 133 millió dinárt nyert. Ezen a pályázaton a minisztérium biztosítja a beruházás értékének felét, a másik felét pedig az önkormányzatnak kell. Mi ez idáig 80 millió dinárt költöttünk az ipari park infrastrukturális fejlesztésére, ehhez további 40 milliót társítottunk a 2014-es költségvetésből, ehhez a minisztérium 133 milliót tett hozzá. Ebből fogjuk befejezni a Zentai és Becsei utak közötti terelőutat – számolt be a polgármester. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt évben egy trafót állítottak fel az ipari parkban és az épülő kollégiumnál is. Az oktatásról szólva Kókai Mernyák Melinda azt is elmondta, hogy nagyrészt rendbe tették a község területén található 13 iskola fűtési rendszereit, az idei évben a gunarasi és a zentagunarasi iskolákét fogják felújítani.

A mezőgazdaság jelentős tételként szerepelt a tavalyi költségvetésben és az ideiben is.
– A mezőgazdaságban az infrastrukturális befektetéseink a legjelentősebbek, szinte minden településünkön folyt határút-aszfaltozás az elmúlt évben. Pénzt biztosítottunk erdősávok létesítésére és a mezőőrszolgálatra, a mezőgazdaság fejlesztési alap pályázatain keresztül pedig közvetlenül támogattuk a termelőket. A tavalyi évben 8 millió dináros kerettel dolgozott az alap, és az idei évre is ennyit irányoztunk elő – összegezte a polgármester, majd azzal folytatta, hogy Topolya község 3 határon átnyúló IPA-pályázatban vett, illetve vesz részt. A horvátországi Tovarnikkal egy energiahatékonysági projektumot valósítottak meg, a Topolya és Bajsa közötti kerékpárút a magyarországi Kelebiával közösen beadott pályázatból épült meg, a harmadik projektumot pedig decemberben kezdték meg Jánoshalmával közösen. Ebből a topolyai művésztelepet fogják felújítani.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a 2014-es évben szeretnék elkészíteni a topolyai színház felújításának tervét, hogy EU-s eszközökre pályázhassanak. A jövő évi tervek között szerepel a központban lévő hotel állagának felmérése is. Ha lehetőség nyílik rá, akkor az önkormányzat szeretné megvásárolni az épületet, és a felmérésből kiderül, hogy milyen befektetésekre lesz szükség a rendbetételéhez.

Nagy kérdés a Vénusz további sorsa is. A polgármester szerint akár az egykori fürdő lebontása is elképzelhető.
– Tudjuk, hogy nagyon rossz állapotban van, ezért el kell döntenünk, hogy lebontsuk-e. Logikusan gondolkodva egy ilyen fürdőközpontot nem a város szívébe kell tenni, hanem a tópartra. A Vénusz helyén inkább a parkot kellene helyreállítani – mondta el a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy az idén elkészítik a park helyreállításának a tervét is.