2024. április 25., csütörtök

Csökkenő termelés, növekvő kivitel

A feldolgozóipar visszaesett a 2012-es szárazság miatt

A szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara adatai szerint Észak-Bácskában és a Tisza mentén 2013 végén csökkent a termelés, ugyanakkor a kivitel és a  külkereskedelem növekedett. A kamara szakembereinek véleménye szerint ennek az ellentmondásnak a hátterében a gazdaság átszervezése áll, mely jelenleg a külföldi befektetéseken alapszik és a kivitel felé irányul, a termelés pedig több ok miatt is visszaesett, például a 2012-es szárazság miatt is, mely elsősorban a feldolgozóiparra hatott ki.

A szerbiai ipari termelés a múlt évben hat százalékkal növekedett 2012-höz képest, az északi régió és a Tisza menti községek gazdasága viszont gyengébb a 2012-es évhez képest. Ennek oka is a nagy szárazság, melynek következménye a feldolgozóiparon keresztül végigkísérte a tavalyi évet, a többi iparág, nagy gyárak pedig nem tudnak jó eredményről beszámolni.
A külfölddel való áruforgalom és a kivitel ellenben megnövekedett, ami azt jelenti, hogy a gazdaság inkább az export felé irányul, és kevesebb árut szánnak a hazai piacra, mint korábban. Ennek hátterében az áll, hogy 2002 óta egészen napjainkig az északi régióban összesen negyvennyolc külföldi befektetés valósult meg. A tavalyi évben a külfölddel való áruforgalom értéke 1,36 milliárd dollár volt, ami 15 százalékkal nagyobb a 2012-es évhez viszonyítva, a behozatal kivitellel való lefedettsége pedig közel 105 százalék, vagyis többet szállítunk ki, mint amennyit behozunk.
A kamara az elmúlt évben számos szemináriumot, szakmai találkozót és tanfolyamot szervezett, melyek során többek között a gazdaságot és a vállalkozókat érintő törvényi szabályozásokról, vagy maguknak a vállalkozóknak a továbbképzésről szólt, s nemegyszer maguk a miniszterek is tartottak előadást, ezenkívül egész évben igyekeztek a régió vállalkozóit külföldi partnerekkel összekapcsolni. A Körzeti Gazdasági Kamara folytatja tevékenységét, és a belgrádi Tájékoztató Üzleti Központtal közösen a héten tanácsadást tartanak, mely az adót, könyvelést és előírásokat érintő újdonságokról, az elektronikus bejelentésekről, és a 2013-as éves pénzügyi jelentés és adómérleg összeállításáról szól majd.