2024. március 29., péntek
2014-ES VB

Kassai nem, Mažić igen

Nem hívták meg Kassai Viktort a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra – derült ki a nemzetközi szövetség (FIFA) szerdán nyilvánosságra hozott listájából. A nemzetközi szövetség 25 játékvezetőt és segítőiket, valamint kilenc tartalék bírót és melléjük egy-egy asszisztenst nevezett meg.

Európát kilenc trió, valamint egy tartalék duó képviseli. Kassai négy éve négy mérkőzésen bíráskodott a dél-afrikai vb-n, ő vezette többek között a Spanyolország–Németország elődöntőt. A magyar játékvezetőt 2011-ben a világ legjobb bírójának választották, 2013-ban pedig a harmadik lett a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS listáján.

Az európaiak között helyet kapott a verbászi születésű Milorad Mažić, Szerbia első számú játékvezetője, akinek a két segítője, a belgrádi Milovan Ristić és a kruševaci Dalibor Đurđević is ott van a listán. Mažić a Bajnokok Ligája 2013/2014-es idényében három mérkőzésen (Arsenal–Napoli, Barcelona–Milan, Manchester United–Sahtar) bíráskodott, a világbajnoki pótselejtezőkben pedig a Románia–Görögország találkozót vezette. Szerbiának 24 év után lesz játékvezetője a vb-n: legutóbb Zoran Petrović fújta a sípot az 1990-es olaszországi vb-n, s négy évvel korábban, a mexikói tornán is bíráskodott.

A FIFA 25-ös listája: Ravshan Irmatov (Üzbegisztán), Yuichi Nishimura (Japán), Nawaf Shukralla (Bahrein), Ben Williams (Ausztrália), Noumandiez Doue (Elefántcsontpart), Bakary Gassama (Gambia), Djamel Haimoudi (Algéria), Joel Aguilar (Salvador), Mark Geiger (Egyesült Államok), Marco Rodriguez Moreno (Mexikó), Enrique Osses (Chile), Nestor Pitana (Argentína), Wilmar Roldan (Kolumbia), Sandro Ricci (Brazília), Carlos Vera Rodriguez (Ecuador), Peter O’Leary (Új-Zéland),

Felix Brych (Németország), Cuneyt Cakir (Törökország), Jonas Eriksson (Svédország), Bjorn Kuipers (Hollandia), Milorad Mažić (Szerbia), Pedro Proenca (Portugália), Nicola Rizzoli (Olaszország), Carlos Velasco Carballo (Spanyolország), Howard Webb (Anglia).

Brazília–Szerbia a vb előtt

Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöke megerősítette azt az információt, mely szerint a világbajnokság házigazdája, Brazília a szerb nemzeti tizeneggyel játszik majd felkészülési mérkőzést a torna kezdete előtt. A mérkőzést június 4-én rendezik meg, a helyszín még nem ismert, de Rio de Janeiro vagy São Paulo jöhet számításba. Karadžić a Politika napilapnak megerősítette, hogy a brazilok a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésüket Szerbiával játsszák majd, utána pedig már a június 12-ei, horvátok elleni találkozójukra készülnek.