2024. április 16., kedd
DAKAR-RALI

Csak az akarat hajtja

Saghmeister Gábor óriásit bukott a 9. szakasz vége felé, megütötte az ép jobb vállát, tegnap elindult, de eltévedt

A tegnapi és a tegnapelőtti volt Saghmeister Gábor dakaros történetének két talán legnehezebb napja. A szabadkai versenyző kedden kiválóan haladt, s az utolsó ellenőrző pontnál az első ötvenben volt, ám a szakasz végén óriásit bukott, és megsérült a jobb válla. Ha tudjuk, hogy Gábor főleg ezt a kezét használta ezen a versenyen (a nyáron Boszniában bukott, és megoperálták a bal vállát), el tudjuk képzelni a helyzetet. Versenyzőnk óriási fájdalmakkal valahogy befejezte a szakaszt, a táborban mindjárt kapott fájdalomcsillapítót, s a röntgen megállapította, nincs semmilyen törés.

– A speciális szakasz 140. kilométerén estem el, s még most sem fogom fel, hogyan értem a célba, hiszen még 270 kilométer volt hátra, és a fájdalomtól félig önkívületi állapotban hajtottam. Amikor a táborban kiderült, hogy nincs törés, máris eldöntöttem, hogy folytatom, hiszen a sisak alatt nem látszanak a fájdalomkönnyek – nyilatkozta Gábor kedd este, s valóban, késve ugyan, de elindult a szakaszon, ahol azonban újabb pech várt rá:

– A mért szakasz 38. kilométerén egyszerűen eltévedtem. Valami aszfaltos útra kerültem, előttem volt egy falu, s akkor már gyanítottam, hogy rossz helyen vagyok. Nem tudom, hol rontottam el, lehet, hogy a gyógyszerek hatására lanyhult egy pillanatra a figyelmem, és ott kerültem a rossz irányba. Túl sokat foglalkoztam a vállammal, amely nagyon fáj – mondta Gábor, aki összesen mintegy két órát már motoron volt, amikor úgy döntött, visszafordul, újra startol, mert ez időben kevesebb lemaradást jelent, mint a büntetőórák. A családtól úgy tudjuk, hogy ez sikerült is neki, Gábor áthaladt valahány ellenőrzési ponton, de majdnem négy órát lemaradt, így csak valamikor éjjel ér a táborba.

A karaván egyébként megközelítette Chilében a Csendes-óceánt, ami azt jelenti, hogy a sivatagban folytatódott a verseny, a híres fesh-fesh homokon, ami olyan, mint a púder. A mért szakasz két részből állt, Iquiquéban startolt, és az óceán partján, Antofagastában ért véget. A versenyzők ezen 800–900 méteres tengerszint feletti magasságban összesen 631 km-t hajtottak.

A hosszú mért szakaszon lapzártánkig csak a motoros élboly ért be. Nyert a spanyol Joan Barreda Bort a Hondán, s ami a legérdekesebb, hogy 11,26 percet adott éllovas honfitársának, a negyedikként beért Marc Comának (KTM), bő negyedórára csökkentve így a lemaradását.

Az összesítettben tegnapig nem történt változás, Coma, Roma, Casale és De Rooy vezetett. Gábor a fantasztikus 46. helyen állt, de a tegnapi lemaradás miatt biztos ront a helyezésén.

Ma a verseny Antofagasta és San Salvador között folyik majd 535 kilométeren, amelyből „csak” 157 km az időmérő.