2024. március 29., péntek

Vatikán: a papi pedofíliára nincs mentség

Soha, semmilyen körülmények között nem igazolhatók a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések – ismerte el csütörtökön Silvano Tomasi apostoli nuncius Genfben, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának meghallgatásán, ahol a Vatikán hosszú idő után először kényszerült nyilvános állásfoglalásra a katolikus egyház pedofil botrányaival kapcsolatban.

A Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete szerint nincs mentség az ilyen bűncselekményekre. Megjegyezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint évente több tízmillió kiskorú válik nemi erőszak áldozatává.

„A legnagyobb tiszteletben álló hivatások űzői között is találni ilyen bűnelkövetőket, és sajnos a papság és az egyházi személyzet tagjai között is” – magyarázta Tomasi érsek.

Mint mondta, a Szentszék üdvözöl minden olyan javaslatot, amelynek segítségével elősegítheti és fokozhatja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását. Hozzátette ugyanakkor, hogy a katolikus egyházon belül már fogadtak el ilyen ajánlást, és számos egyházi intézmény dolgozik jelenleg is a kiskorúak védelmének szavatolásán.

A világszervezet gyermekjogi bizottsága előtt a Vatikánnak elsősorban azok alól a vádak alól kell tisztáznia magát, amelyek szerint éveken át lehetővé tette szexuális erőszak elkövetését több ezer gyerekkel szemben azáltal, hogy megvédte pedofil papjait és saját hírnevét az áldozatok kárára.

A Vatikán 1990-ben ratifikálta az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét, amely egyebek mellett arra kötelezi aláíróit, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a gyerekek megóvása érdekében, és az ő érdekeiket helyezzék minden más elé. A Szentszék 1994-ben nyújtotta be az első jelentést az egyezmény teljesítéséről, de utána évekig nem számolt be az e téren tett előrelépésekről, csak 2012-ben, miután bírálatok kereszttüzébe került a két évvel korábban világszerte kirobbant egyházi pedofilbotrány miatt.

Az áldozatok csoportjai és emberjogi szervezetek együttesen gyakoroltak nyomást az ENSZ illetékes bizottságára annak érdekében, hogy vonja kérdőre a Vatikánt az elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban, amelyeket az áldozatok írásos tanúvallomásával támasztottak alá, a probléma globális méretűvé válását igazoló bizonyítékokkal kiegészítve. A Vatikán dokumentumaira hivatkozva rámutattak többek között arra, hogy a Szentszék tisztségviselői évtizedeken át tudtak egy gyerekeket molesztáló mexikói papról anélkül, hogy lépéseket tettek volna ellene, egy vatikáni bíboros levelezéséből pedig kiderült, hogy dicsérettel illette az egyik francia püspöknek azt a döntését, amellyel védelmébe vette egyik pedofil papját.

„Túl sok éven át egyedül a túlélők beszéltek erről az egészről” – mondta Pam Spees, az egyik terhelő jelentést benyújtó szervezet, az alkotmányjogok központjának emberi jogi ügyésze. Hozzátette: éppen ezért sokaknak nagyon fontos pillanat ez a mostani, amikor a Vatikánt végre kifaggatják a visszaélésekkel kapcsolatban.

A Szentszéknek eddig azért nem kellett számot adnia a nyilvánosság előtt vagy a bíróságon, mert azzal érvelt, hogy szuverén államként mentességet élvez a jogi eljárások alól, ezenkívül nem is a pápának, hanem az adott egyházmegyének a felelősségi körébe tartozik a pedofíliával vádolt papok esete. A Vatikán a gyermekjogi konvenció aláírójaként ugyanakkor kötelezően alávethető az ENSZ vizsgálódásának.

A független szakértőkből álló ENSZ-bizottság február 5-én teszi közzé az üggyel kapcsolatos végső észrevételeit és ajánlásait.