2024. március 28., csütörtök

Radulović leváltását követelik a szakszervezetek

A gazdasági miniszter bejelentette: lemond, ha a parlament nem fogadja el a munkatörvényt

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SZÖSZSZ) és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁK) képviselői csütörtökön levélben követelték Ivica Dačić kormányfőtől Saša Radulović gazdasági miniszter leváltását. A levelet a két szakszervezet elnöke, Ljubisav Orbović és Branislav Čanak írta alá. A gazdasági miniszter leváltását többek között azért követelik, mert a tárcavezető figyelmen kívül hagyta és nem tartotta tiszteletben a szerbiai munkavállalók érdekeit, Szerbia polgárai és gazdasága ellen fordult, nem tartotta tiszteletben a szociális párbeszéd intézményét, megsértette Szerbia törvényeit, mindenekelőtt a jogszabályok elkészítéséről, módosításáról és elfogadásáról szóló törvényt. A szakszervezetek képviselői még felróják a gazdasági miniszternek, hogy beleavatkozik más minisztériumok hatásköreibe, elsősorban a munkaügyi minisztériuméba, valamint figyelemre sem méltatja a szakszervezetek álláspontjait. Kiemelik, hogy Szerbiának olyan miniszterekre van szüksége, akik reményt, a munkásoknak munkát és méltóságot, a vállalatoknak termelést és jövőt hoznak.

A gazdasági miniszter felelőtlenségnek nevezte a szakszervezetek követelését, kiemelve, hogy az elmúlt négy hónapban elkezdtek rendet teremteni a közszférában, véget nem érő harcot folytatnak a közvállalatok felelőtlen igazgatóival és a tévinformációkat terjesztő szakszervezeti tagokkal. Saša Radulović bejelentette: abban az esetben, ha a parlament nem szavazza meg a munkatörvényt és az hozzá kapcsolódó törvénycsomagot, önként fog távozni a posztjáról. Mint mondta, ha a parlament nem fogadná el a munkatörvényt, az azt jelezné, hogy nincs valódi szándék a reformok bevezetésére.

Mint ismeretes, a szakszervezetek képviselői a munkatörvény bejelentett módosítása miatt január 23-án egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak Szerbia-szerte.