2024. április 25., csütörtök

Az oroszok szeretik a kényelmet és a nyugalmat

Az utóbbi években egyre több külföldi vásárolt ingatlant Újvidéken, főleg azokról az üzletemberekről van szó, akik munkájukból kifolyólag költöztek a városba. Legtöbben oroszországból jöttek Újvidékre, főleg a Szerbiai Kőolajipari Vállalatban dolgoznak.
Dejan Čagorović a Magnat ingatlanügynökség igazgatója elmondta, az oroszok nagyjából a peremvárosi ingatlanokat kedvelik, sokan Kamenicán vásároltak házakat, mert közel van a központhoz.

-Az elmúlt két-három évben az oroszok főleg Kamenicán vásároltak ingatlanokat, de sokan a peremvárosi ingatlanokat kedvelik, mert kisebb a forgalom. Nem mondhatom, hogy túlzottan igényesek lettek volna, egyszerű házakat kerestek. Sokan alkudozni próbáltak az ár körül, mert azt hitték, hogy mivel külföldiek, nagyobb árat szabtunk ki, de ez nem igaz – mondta Čagorović. Elmondta még, voltak olyan oroszok is, akiknek nem volt munkájuk, mégis úgy döntöttek, hogy Újvidékre költöznek.
-Olyanok is voltak, akik Moszkvából települtek át Újvidékre, és lehet csak formálisan, de nem volt munkájuk. Moszkvában minden ingatlanukat eladták, és ide költöztek, hogy munkát találjanak és jobb megélhetést, ami számunkra meglehetősen hihetetlen volt - meséli Čagorović.

Dragan Rabatić a Solis ingatlanügynökség igazgatója elmondta, a külföldiek két évvel ezelőtt érdeklődtek leginkább az ingatlanokért, mára már nem sokan jönnek.
-Pár évvel ezelőtt megjelentek az oroszok, ők érdeklődtek leginkább az ingatlanok iránt, de szerintem ez csak amolyan tapogatózás volt, mert sokan azt hitték, az árakat lealkudhatják, olyanra, amilyenre ők szeretnék. Az oroszokon kívül, főleg a külföldi bankok igazgatói, menedzserei vásároltak ingatlanokat, de ezek csak egyedi esetek voltak – mondta Rabatić. Hozzátette, Újvidéken nincs elég üzletközpont, és olyan épület, amelyben sok irodahelyiség van, és amely rendelkezik parkolókkal is.

-A külföldi vállalatok üzlethelyiségeket, irodahelyiségeket keresnek városunkban, olyanokat, amelyek rendelkeznek fedett és őrzött parkolókkal, sok irodahelyiséggel. Sajnos, Újvidék nem rendelkezik ilyen ingatlanokkal. A külföldi vállalatok azt szeretnék, hogy ha az üzleti partnereik ellátogatnak hozzájuk, akkor biztonságban érezhessék magukat, és természetesen legyen hol parkolniuk. Ilyen kínálatunk nincs, ami azt jelenti, hogy ez miatt klienseket veszítünk el.
A vásárláson kívül, a külföldiek sokan bérbe veszik az ingatlanokat. Legtöbben olyan lakásokat kerestek, amelyek rendelkeznek zárt garázs résszel is, és sokan luxus lakásokat béreltek ki – írja a Dnevnik napilap.

-Főleg azok a külföldiek béreltek ki lakásokat Újvidéken, akik munkából kifolyólag költöztek a városba, többségük luxus lakásokat keresett, nagyjából olyan helyen, ahol kevés a lakó, és nyugodt a környék. Ezekben az esetekben fontos volt, hogy a lakás rendelkezzen klímával, a bőr garnitúrát részesítették előnyben, és egyáltalán nem zavarta őket az, ha több pénzt kellett fizetni az albérletért. Volt olyan esetünk is, amikor a Ribnjak településen egy házat több ezer euróért béreltek ki - mondta Čagorović.
Ami a lakás bérléseket illeti, Újvidéken a legkedveltebb városrészek a Grbavica, a Limanok és a központ.