2024. április 23., kedd

Lopják a szemetet

Az elmúlt években sokszor hallhattunk betöréses rablásokról, különösen az olyan kis településeken, mint Horgos, ahol utóbb már rendőri járőrszolgálatot szerveztek a bűnözési hullám visszaszorítására. Ennek köszönhetően (vagy egyéb okok miatt) manapság valóban ritkábban hallani olyan esetekről, hogy házakat, üzleteket rabolnak ki.

Az egyik kedvenc helyi történetemet nem első és nem is másodkézből hallottam, s azokat sem ismerem, akikkel megesett, számomra amolyan falusi legenda már, ugyanis itt épp a pórul járt segítsége nélkül nem sikerült volna eltulajdonítani annak autóját. Történt ugyanis, hogy a férfi hajnalban a ház előtt parkoló autójuk hangjára ébredt. Tudta, hogy az autó magától nem indul, csodálkozott viszont, hogy a felesége egyedül próbál elindulni vele, és nem ébresztette föl szokás szerint. A férfi pizsamában kilépett a kapun, és hátulról megtolta az autót… A gond ott kezdődött, hogy visszatérve a házba szembe találta magát a fürdőszobából kilépő feleségével.

Nem szeretek mások kárán nevetni, és a lopásokat sem akarom bagatellizálni, de tény, hogy a sorsnak kegyetlen tréfái vannak. A humorunkra pedig szükségünk van akkor is, amikor az embernek semmi kedve nevetni. A legújabb lopási divat ugyanis felülmúlja az eddigieket is. Autón, pénzen, értéktárgyakon és műszaki berendezéseken kívül hallhattunk arról, hogy ételt és ruhát is eltulajdonítanak a tolvajok, lefogadom azonban, a szemétlopás esetével eddig még kevesen találkoztak. Horgoson pedig újabban kukáink sincsenek biztonságban.

Többször tapasztalhattuk, hogy az útszélén hagyott szemeteseinket kincskeresők kiborítják, bosszúságot okozva ezzel mindenkinek, mert a szállító bizony a szétszórt hulladékot nem szedi össze. A falu néhány lakója azonban újabban arra lett figyelmes, hogy a szelektíven gyűjtött szemetüket néhány ismeretlen férfi zsákostul a járművükbe süllyeszti. A szemfüles lakosok megfigyelték, hogy a rendszám nem a községből való. Ezek a horgosiak még a szemetükhöz is ragaszkodnak –mondhatnánk gúnyosan –, hát hogyne, mikor a szállító megfizetési rendszere igen nagy port kavart a közelmúltban, most meg ingyen elviszi valaki?!  

Kicsinyes téma, szinte jelentéktelen kárral, hiszen néhány műanyag palack, amelytől amúgy is megválni készültünk, valamint a szemeteszsákunk a veszteség, melynek helyébe nem tesznek ki másikat, a szállító pedig csak a saját zsákját viszi el. Mi lesz a szemét sorsa? Talán valamilyen óriási újrahasznosító akcióra gyűjtik a szorgos fiatalemberek. Bár elképzelhetőbb, hogy nem jótékonykodásra áldozzák a drága idejüket és benzinjüket, hanem sokkal inkább pénzszerzésre. Az, hogy tevékenységüket hogyan tolerálja az állam, eldöntik törvényhozóink, mi meg addig is őrizzük a szemetünket. Vagy nem, mert amíg a műanyagpalackokból megélnek, addig sem az otthonainkba törnek be.