2024. április 25., csütörtök

Tömbház épült a helyén

Adán több mint négy évtizede bontották le a zsinagógát

Ada központjában, a Lenin utca 8/A számú tömbház falán látható az az emléktábla, amely felirata szerint az említett helyen 1790 és 1973 között zsinagóga állt. Az idősebbek közül még sokan emlékeznek az épületre, amelyet a helybeli lakosság és a köznyelv csak zsidótemplomként emleget. A háromnyelvű – magyar, szerb és héber feliratú – emléktáblát húsz éve, 1994 júniusában helyezték el az említett lakóépületen, amelyet az 1971 és 1973 között lebontott zsinagóga helyén építettek fel.

Király János adai helytörténésztől megtudtuk, hogy a környéken, illetve Bácskában sok hasonló, impozáns zsinagóga állt, de ezeket is szinte mind lebontották. Mint mondta, Adán 1971. február 11-én hozta meg a községi képviselő-testület azt a megdöbbentő végzést, amely engedélyezte az Obnova építkezési-kommunális közvállalatnak a Lenin utcában álló zsidótemplom lebontását, miután a belgrádi székhelyű szerbiai zsidó hitközösség lemondott az épületről.
– A második világháború során Adáról szinte teljes egészében eltűnt a zsidóság – magyarázta Király János. – Egy-két család maradt, azok viszont, úgy látszik, nem éltek kifejezetten vallásos életet, emiatt a zsidótemplom nagyon elhanyagolt állapotba került. Az ablakok kitörtek, az épületben fák nőttek, csaknem szeméttelepnek számított. Az épületbe a gyerekek ki-beszaladgáltak, játszottak és bújócskáztak. Az adai község akkor is szegény volt, ezért felszólították a belgrádi székhelyű szerbiai zsidó egyházközséget, hogy rendezzék a templom sorsát. Azok azt válaszolták, hogy nincs anyagi lehetőségük rendezni, hanem átadták Ada községnek. A helyi vezetőség viszont úgy határozott, hogy lebontja a zsinagógát, és a helyére lakóépületet épít, ami hamarosan meg is történt – tudtuk meg a helytörténésztől, aki hozzátette, hogy a zsinagógából mára szinte semmi kézzel fogható nem maradt, hiszen a bontásból származó építőanyagot más épületek építéséhez használták föl. Mindössze egy fémből készült rozetta maradt meg, valamint a zsinagógát környező kovácsolt vaskerítés egy része, amelyet Adán a Jovan J. Zmaj utcában található ikerház kerítéséhez használtak föl a helytörténész szerint.