2024. március 29., péntek

Norvégiától nem szabad kikapni

Ahogy a londoni olimpia negyeddöntőjében, a magyar és az izlandi válogatott mérkőzése a rendes játékidőben a dániai Európa-bajnokságon is döntetlennel ért véget. A drámai végjátékban kiharcolt egy pont azonban csak akkor ér valamit, ha holnap Mocsai Lajos kiválasztottjai nem kapnak ki Norvégiától.

Ancsin Gábor kiváló teljesítményére Norvégia ellen is nagy szüksége lesz a magyar válogatottnak (Fotó:  MTI)

Ancsin Gábor kiváló teljesítményére Norvégia ellen is nagy szüksége lesz a magyar válogatottnak (Fotó: MTI)

A norvég válogatottal ellentétben, Magyarországot nem sikerült Izlandnak lerohannia a találkozó elején: az első öt percben fej-fej mellett haladt a két csapat, s 4:3-as izlandi vezetés után sorozatban öt magyar gól következett, s mivel Mikler remekül védett, Magyarország négygólos előnyre tett szert. Ezt azonban nem sikerült megőrizni a félidő végéig, mivel 16:13-as magyar vezetésnél két izlandi gól következett, s mivel a magyar játékosok közül senki nem figyelte az órát, így a labda Császár kezében maradt a dudaszó pillanatában. Az első félidő legjobbja magyar részről Mikleren (tíz védés) kívül szegedi klubtársa, Ancsin volt, aki öt találatot íratott be a neve mellé.

A második félidőt az izlandiak kezdték jobban: úgy tűnt, a szünet rövid volt a magyar játékosoknak, akik támadásban kapkodtak, s a 40. percben Izland már három góllal vezetett (17:20). Kilenc és fél perc alatt egy magyar gól, Zubai révén: hullámvölgybe került a magyar csapat, amiből Lékai két gólja jelentette a kiutat (19:20), az egyenlítés azonban ziccerből se jött össze, mivel Iváncsik lövését védte az izlandiak kapusa, pár perccel azonban pont az ő találatával sikerült egyenlíteni (21:21). Izlandi gólra Ancsin válaszolt egy bombával: hatodik lövéséből hatodik gólját szerezte. Emberhátrányban is összejött az újabb magyar egyenlítés: Ancsin szenzációs labdáját Iváncsik váltotta gólra, majd Tatai mutatott be egy óriási bravúrt, majd utána Zubai góljával 19 perc elteltével ismét Magyarország vezetett (24:23). Az izlandiak egyenlítettek, de megint jött Ancsin: hétből hét! És jött Atlasson is, de sokáig nem örülhettek az izlandiak, mert Császár ötödik góljával ismét Magyarország vezetett. Az 55. percben Szalafai kiállítása miatt nehéz két perc következett: Sigurdsson azonnal ki is használta az emberelőnyt (26:26). Az izlandiak kezében is dadogott a labda, el is adták, aztán lépéshiba, így nem tudták átvenni a vezetést, Iváncsik pedig ziccerben a kapufát találta el, így maradt a döntetlen három és fél perccel a vége előtt. Az izlandiak emberhátrányba kerültek, lehozták a kapust, de csak kapufáig jutottak. Emberelőnyben nem sikerült még kapura sem lőnie a magyar csapatnak, s Schuch kiállítása miatt az utolsó két percben a magyar csapat öt mezőnyjátékosra fogyatkozott. Izland ismét előnybe került (26:27), de Lékai góljával nyolc másodperccel a vége előtt sikerült egyenlítenie a magyar válogatottnak, s az idő már kevés volt egy újabb izlandi kidolgozott akcióhoz, így a vége döntetlen lett.

Ha a magyar együttes holnap legyőzi Norvégiát, vagy döntetlent játszik, akkor egy ponttal jut a középdöntős csoportba. Vagyis függetlenül az Izland elleni mérkőzés eredményétől, Magyarországra ki-ki meccs vár Norvégia ellen: amelyik válogatott nyer, ott lesz a legjobb 12 között, a vesztes pedig utazhat haza.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Magyarország–Izland 27:27 (16:15)

Aalborg, vezették: Nikolić, Stojković (Szerbia).

Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin 6, Császár 5 (1), Gulyás 2, Ilyés, Iváncsik G. 3, Lékai 4, Mocsai, Nagy K. 1, Schuch, Putics 3, Szalafai, Szöllősi, Vadkerti, Zubai 4. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Izland: Edvarsson, Gustavsson (kapusok), Atlason 2, Gudjonsson 1, B.M. Gunnarsson, R. Gunnarsson 1, Halgrimsson 5, Jakobsson, Jonnson, Karason 3, Kristjansson 1, Olavsson, Palmarsson 7, Sigurdsson 5 (1). Szövetségi kapitány: Aron Kristjansson.
Kiállítások: 16, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1