2024. április 20., szombat
DAKAR-RALI

Kondorkeselyűkkel szálltak

A Dakar-rali áthaladt Dél-Amerika legszegényebb országán, de Bolíviában óriási volt a lelkesedés a verseny iránt, olyannyira, hogy a helyszínen még a köztársasági elnök, Evo Morales is megjelent, nyilatkozott, ajándékozott és fényképezkedett a résztvevőkkel. A mezőny megint más útvonalon hajtott, a legfőbb gondot pedig az irgalmatlan tengerszint feletti terep jelentette. Egyébként hosszú és gyors egyenes szakaszok voltak, így a versenyzők padlógázzal száguldottak.

A francia Bruno Da Costa és a Yamaha bukfencezett egyet (Fotó: Beta/AP)

A francia Bruno Da Costa és a Yamaha bukfencezett egyet (Fotó: Beta/AP)

Ebben a versenyben Cyril Despres és Nasszer al-Attijah megnyerte idei első szakaszát, de különösebb előnyt nem kovácsoltak, mert az élboly néhány perces lemaradással követte őket. Hasonló volt a helyzet a quadosoknál és a kamionosoknál, azokban a kategóriában Ignacio Casale és Andrej Karginov nyert.

Mint arról már tegnap beszámoltunk, a szabadkai Saghmeister Gábor az 52. helyen ért célba, javítva ezzel összesítettbeli eredményén, s nagyon úgy tűnik, hogy Gábor végül a legjobb ötvenben lesz, bárt a sivatagban azért történhet még kellemetlen meglepetés. Csapattársai, Miran Stanovnik a 39., Dési János pedig a 62. lettek. Az autósok mezőnyében Sebestyén Sándor is jól tartja magát, hétfőn az 58. helyen ért célba, ami összességében a kiváló 49. helyre elegendő az összesítettben

A mai 10. szakasz Iquique és Antofagasta között 689 kilométeren terül el, a gyorsasági szakasz hossza 631 km.