2024. április 25., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Közös ünnepség augusztus huszadikán

A Dunatáj Egyesület Nyugat-Bácska fejlesztéséért civil szervezet azzal hívta össze a régió magyarok lakta településeinek képviselőit, hogy a falusi művelődési egyesületek egyetlen közös rendezvénnyel ünnepeljék meg augusztus huszadikát.

Péter István egyesületi elnök előterjesztette, hogy az ünnepséget hagyományteremtőként kell kezelni, azzal, hogy ráépüljön az eddigi egyházi rendezvényre, a szentmisét, a kenyérszentelést és az azt követő agapét egy látványos, zenés táncos fölvonulással kellene megtoldani.

– Se félnivalónk, se szégyellni valónk nincsen, tehát mutassuk meg magunkat Zombor főutcáján és főterén – indítványozta az elnök.

Pelt Ilona tartományi képviselő, a VMSZ körzeti szervezetének elnök asszonya hozzáfűzte, hogy a rendezvényre minden faluból bár egy autóbusszal várnak majd föllépőket és kísérőket. Ennek a költségeit nem a helyi egyesületeknek kell kigazdálkodniuk, mert a város költségvetésében erre a célra 300 000 dinár áll rendelkezésre.

A települések és művelődési egyesületek képviselői számos ötlettel, fölvetéssel igyekeztek hozzájárulni a program megszervezéséhez, amit körvonalaiban sikerült föl is vázolniuk, a menetrend és a tartalom pontos meghatározásával pedig maguk közül választottak négy nagy tapasztalattal rendelkező kultúrmunkást. Abban is egyetértettek, hogy mivel Szent István ünnepe idén szerdai napra esik, a helyi rendezvényeket pedig általában a rá következő hétvégén tartják, így nem ütközik a központi műsor a falusi ünnepségekkel.