2024. április 20., szombat

Közel félmillió fásításra

Zenta községben tavaly több mint négyszáz fát ültettek el

2013-ban 450 000 dinár értékben vásárolt facsemetét a zentai önkormányzat – tudtuk meg a közigazgatási hivatal kommunális osztályán. 363 fát ültettek el a városban, 30-at juttattak Tornyosra és 25-öt Kevibe. Bogaras és Felsőhegy az idén kap kisfákat.

Főleg a korábban ültetett, de kiszáradt vagy kitört fák helyét pótolták, de olyan területekre is ültettek fákat, ahol eddig nem volt. Így pl. az Ősz Szabó János utcai játszóteret is elkezdték fásítani, ott ugyanis egyetlen fa sem volt. Két kislevelű hársot, két tulipánfát és két vérszilvát ültettek ott el. A Tóparti utcában a régi szivarfákat szedték ki, és a helyükre 24 gömbkőrist raktak, a Tito parkban 20 nyárfát ültettek el, szerte a városba számos hársfa került, a Kossuth Lajos utcába 60 ginkgo fát ültettek, a stadion mögé 15 oszlopos jegenyét, a Karađorđe utca ipari zóna felőli részére pedig 30 fehér eperfát. A Város körüli úton 60 darab tölgyfacsemetét, a Szabadkai útra pedig 50 csörgőfát raktak el. Az egészségház előtt több nyírfa is kiszáradt, azok helyére ismét nyírfa került, a vasútállomás előtti térre díszesebb törzsű ritka nyírfákat ültettek, ún. himalájai nyírt. A valamikori Tamp mögötti részt kitakaríttatták, kiszedték a bozótot, és oda 30 platánt ültettek, a kaszárnyához pedig 8 darab japánakácot. A Népkertben a tekepálya mögött kivették a kiszáradt feketefenyőket, és 20 amerikai ámbrafát ültettek helyettük. Azért választották ezt a fajta fát, mert az elviseli az időszakos elárasztást, és ott sokszor áll a víz, ezért is száradtak ki a korábbi fák. Sajnos közülük tízet a napokban már el is loptak.

A falvakba csörgőfa, kislevelű hárs, virágos kőris, magas kőris, hegyi juhar, ezüsthárs, galagonya és platán került.
A fákat a környezetvédelmi alapba befolyt pénzből vásárolták. Ekkora összeget az utóbbi években nem költöttek fásításra. A faültetést az önkormányzat az idén is folytatja, és remélhetőleg több pénzből gazdálkodhatnak majd.