2024. április 19., péntek

Világosabban és olcsóbban

Közel egymillió dinárt fordítanak Topolya közvilágításának fejlesztésére

A mai nehéz gazdasági helyzetben a közvilágításért fizetett villanyszámla, amely éves szinten meghaladja 10 millió dinárt, jelentősen terheli a topolyai önkormányzatot. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően azonban ez az összeg számottevően csökkenni fog. Számos utcai lámpát energiatakarékosra fognak lecserélni a tartományi energetikai titkárság pályázatán nyert 843 ezer dinárból.

A titkárság pályázatának 11 millió 790 ezer dinár volt a keretösszege és 10 község részesült belőle.
A lámpák cseréjét a közvilágítás karbantartásával megbízott Telekrendezési Közvállalat fogja koordinálni. Mánity István, a vállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy már lezajlott a munka kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat.
– Ezzel a projektummal az a fő célunk, hogy takarékoskodjunk az elfogyasztott energia költségeivel, másrészről az új lámpáknak nagyobb a fényereje, ezért világosabbak lesznek az utcáink. A város mind a 212 utcájában van közvilágítás, most a forgalmasabbakat akarjuk még jobban kivilágítani. A lezajlott közbeszerzésen a Sombor Elektro cég adta a legjobb ajánlatot, ezért ők lesznek a munkálatok kivitelezői. Múlt héten írtuk alá velük a szerződést és e hét végén elkezdődhetnek munkálatok. Ha az időjárás engedi, akkor január végéig el tudják végezni a lámpák cseréjét – mondta el Mánity, majd hozzáfűzte, hogy összesen 210 lámpát fognak lecserélni.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a lecserélt lámpákat összegyűjtik és energiatakarékos égőkkel fogják felszerelni őket. Ezeket később olyan utcákba fogják kihelyezni, ahol gond van a közvilágítással. Az igazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy sikeres pályázatokból a Fő és a Tito marsall utcákban már korábban energiatakarékos égőkre cserélték a régieket, valamint megoldották a Zenta, Mićunovo, Bácskossuthfalva és Bajsa felől bejövő utak közvilágítását. Idáig összesen 1000 világítótestet, illetve égőt cseréltek ki.

A mostani lámpacsere leginkább a Kossuth Lajos, a Corvin Mátyás és a Svetozar Marković utcákat érinti, mindegyikben több, mint 20 új világítótestet fognak kihelyezni. Emellett a Szent Illés, a Stefan Nemanja, az Újvidéki, a Kucserka József, a Bolyai Farkas, a Zmaj Jovina, a Sutjeska, a Liliom, a Svetozar Miletić, a Szent Száva, a Josip Merković, a Bihać, a Zágrábi, a Drina, a II. Rákóczi Ferenc és az Élmunkás utcákban fognak lámpacserék történni.