2024. április 20., szombat

Megkezdődik a Bagolyvár felújítása

Márciusban a homlokzatot adaptálják, és az ereszcsatornákat cserélik le az épületen

Palics egyik legjelentősebb szimbólumán és egyik legszebb épületén, a Bagolyváron a Park Palics Kft. a művelődési minisztériumnak köszönhetően megkezdheti ebben az évben a felújítási munkálatok első fázisát. A minisztérium ugyanis a munkálatok első fázisára, az épület homlokzatának felújítására 2 millió dinárt hagyott jóvá.

Erre a vállalat még tavaly pályázott, ekkor elkészítette a munkálatokhoz szükséges dokumentációt is, ami 225 ezer dinárba került. Ezt az összeget a vállalat saját eszközökből különítette el. Miután a minisztérium jóváhagyta az adaptációhoz szükséges összeget, a vállalat kiírta a közbeszerzési pályázatot a kivitelező vállalat megválasztására, a törvényes határidőket tiszteletben tartotta, és a pályázat elbírálásával megbízott bizottság megválasztotta a legkedvezőbb ajánlat alapján a kivitelezőt, így amint az időjárási viszonyok megengedik, nekiláthatnak a munkálatoknak.
– Az épület teljes felújítása az előzetes becslések szerint 7 millió dinárba kerül, ezért a vállalat törekedni fog az elkövetkező időszakban arra, hogy a felújítási munkálatok befejezéséhez szükséges eszközöket beszerezze – emelte ki Goran Gabrić, a Park Palics igazgatója.

Mi tartozik a Bagolyvár felújítási munkálatainak első fázisába? Vagyis milyen munkálatokra számíthatunk a következő időszakban?

– A munkálatok e fázisában szedik le az ereszcsatornákat, verik le a még fenn lévő, de már nagyon rossz állapotú vakolatot a homlokzatról. Ezután újrameszelik azt, illetve új szilikonos alapanyagú homlokzatfestékkel vonják be a falakat, majd pedig természetesen új ereszcsatornákat helyeznek el.

Várhatóan mikor kezdik el a munkálatokat, és azokat hány nap alatt kell befejezniük a mestereknek?

– Mivel specifikus munkálatokról van szó, ahhoz, hogy a mesterek nekiláthassanak a munkálatok kivitelezésének, a hőmérséklet legalább 90 napon keresztül nem süllyedhet nulla fok alá. Csak azután kezdődhetnek meg a munkálatok, miután a konzerválással és az építési munkálatok követésével megbízott felügyelőbizottság jóváhagyja. A tervek szerint, éppen az időjárási viszonyok miatt, a munkálatokat várhatóan márciusban kezdik meg. És attól a naptól kezdve, a kivitelező 40 nap alatt kell hogy befejezze azokat. A munkálatok kivitelezője a szabadkai G. P. Cenzar Kft.

Mivel védettség alatt álló épületről van szó, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet milyen utasításokat adott az épület felújítási munkálataira, mire kell a kivitelezőnek gondot viselnie?


– A Községközi Műemlékvédelmi Intézet meghatározta a Bagolyvár tetőszerkezetének és homlokzatának felújítását és adaptációját érintő műszaki védelemről szóló feltételeket. Ezek a feltételek definiálják a munkálatok során felhasználható habarcsot, a homlokzat színét, illetve a homlokzat festékanyagának fajtáját, amelynek szilikonos alapanyagúnak kell lennie, ez a fajta festékanyag ugyanis ellenáll az időjárási viszonyoknak, jól tűri a meleget, lepörög róla az esővíz, és nem kopik. A homlokzatnak a felújítás után úgy kell kinéznie, mint ahogy eredeti állapotában kinézett.

A felújítási munkálatok hány fázisban történnek majd? Mikor várható a munkálatok folytatásának következő fázisa?

– Mivel a Park Palics vállalat a munkálatok első fázisához szükséges összeghez is pályázaton keresztül jutott, így a munkálatok tempója is attól függ majd, hogy milyen ütemben sikerül a további szükséges pénzt előteremteni. Az elkövetkező időszakban ehhez hasonló pályázaton veszünk részt, hogy a legrövidebb időn belül sikerüljön a munkálatok befejezéséhez szükséges összeget megszerezni.