2024. április 18., csütörtök

Dráma után szerb győzelem

Mindent egy lapra teszünk fel, meg kell nyernünk a lengyelek elleni meccset, mert ez a legfontosabb találkozó a csoportban – mondta Momir Ilić, a Veszprém játékosa a Szerbia–Lengyelország mérkőzés előtt. A szerb csapat védekezésből jelesre vizsgázott a nemrég Provident-kupát nyert lengyelek ellen, s végül drámai mérkőzésen, Stanić bravúrjainak köszönhetően 20:19-es győzelemmel kezdte meg szereplését a dániai Európa-bajnokságon.

Nikolić és Manojlović góljaival Szerbia 2:0-s előnyre tett szert a mérkőzés elején, s amint a lengyelek egyenlítettek, Vladan Matić szövetségi kapitány azonnal időt kért. Ettől kezdve mindig Szerbia vezetett egy góllal, a lengyelek pedig sorozatban egyenlítettek. Egészen a 14. percig, amikor Ilić és Vujin találtak be a lengyel kapuba, s Szerbia 7:5-ös vezetésre tett szert. A szerb kapuban Stanić, a lengyelben Szmal mutatott be bravúrokat, de támadásban a szerb együttes sokkal magabiztosabb volt, így a 27. percben Szerbiának ötgólos előnye volt (12:7). A félidőig a szerbek egyszer, a lengyelek kétszer voltak eredményesek, így Matić kiválasztottjai 13:9-es vezetéssel mehettek pihenőre.

A második félidő elején úgy tűnt, hogy a szerb játékosok az öltözőben maradtak, míg a lengyelek – az első félidőben rájuk nem jellemző lendülettel – igencsak odatették magukat, aminek az eredménye egy 6:0-s széria és 15:13-as lengyel vezetés lett. A második játékrész hetedik percében ért véget a szerb gólcsend, amikor Rnić egy szép egyéni akcióból lőtt védhetetlenül a kapuba. Szerbia egyenlített, majd a 45. percben a vezetést is visszavette (17:16). Jaska kiállítása után Stojković kétgólosra növelte az előnyt. A következő percekben mindkét oldalon az eladott labdák, rossz lövések játszották a főszerepet, s Szerbiának egy kétperces kiállítást is sikerült kivédekeznie kapott gól nélkül, sőt Nikčević még egy kiállítást is kiharcolt. Az 53. percben Krajewski csökkentette a lengyelek hátrányát, de Prodanović találata ismét kétgólos szerb előnyt eredményezett. A lengyelek három perc leforgása alatt két hétméterest is hibáztak: a Stanić helyére érkező Milić igencsak rájuk ijeszthetett, mert a kaput sem találták el… Az 57. percben Nikčević a dobókézre csapott, s az értékesített hétméteressel 19:18-ra módosult az eredmény, a szerb játékost pedig két percre kiállították. Vujin is hétméteresből lőtt gólt (20:18), majd Stanić bizonyította, miért nevezik őt Szerbiában a védelmi miniszternek: 16 lövést hárított az 58. percig, ami 48 százalékos eredmény. Másfél perccel a vége előtt Lengyelország ismét szépített, a Nikčević által kiharcolt hétméterest azonban Vujin elrontotta, Szmal bravúrosan védett, s 20 másodperccel a vége előtt Manojlović szabálytalansága miatt Szerbia ismét emberhátrányba került, ám Stanić újabb bravúrja Szerbia győzelmét jelentette.

Szerbia szerdán 18 órától Oroszországgal találkozik, amely tegnap este lapzárta után 35:28-ra veszített Franciaországtól.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Lengyelország 20:19 (13:9)

Aarhus, vezették: Gjeding és Hansen (dánok).

Szerbia: Stanić (17 védés), Milić, Vujin 3, Nikčević 1, Manojlović 1, Toskić 2, M. Ilić 2, Prodanović 1, Stojković 3, N. Ilić 2, Rnić 1, Zelenović 3, D. Nenadić, P. Nenadić 1.

Lengyelország: Szmal (14 védés), Jaszka, K. Lijewski 3, Bielecki, Wisnkiewski, B. Jurecki 2, M. Jurecki, Grabarczyk, Jurkiewicz 5, Syprzak 1, Lucak, Krajewski 3, Orzechowski 1, Szyba 1, Chrapkowski 3.