2024. április 18., csütörtök

Megkezdődött az egyiptomi népszavazás

Megkezdődött Egyiptomban kedd reggel a népszavazás az ország új alkotmányáról, amely az első lépcsőfoka a Mohamed Murszi elnök uralmát tavaly júliusban megdöntő katonák ígérete szerinti demokratikus átmenetnek.

Megfigyelők arra számítanak, hogy az 53 millió szavazásra jogosult állampolgár jelentős arányban járul majd az urnákhoz, és a referendum az államfői posztra pályázó vezérkari főnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornok melletti voksolás lesz. Iszlamista ellenfelei, Murszi hívei szerint Szíszi államcsíny révén került az ország élére.

Két órával a népszavazás kezdete előtt, amikor már hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt, pokolgép robbant egy kairói bíróság épületénél, de nem sérült meg senki. A közelben tartózkodók a Murszit támogató Muzulmán Testvériséget okolták a merényletért, és a betiltott iszlamista szervezetet elítélő jelszavakat skandáltak.

A kétnapos voksolás idejére igen szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a mintegy 90 milliós észak-afrikai országban, 160 ezer katona és 200 ezer rendőr vigyáz arra, hogy - főleg Murszi és a Muzulmán Testvériség hívei - ne zavarják meg a referendum lebonyolítását.

A szavazóhelyiségek mindkét napon reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, eredmények a szerdai urnazárás után 72 órával várhatók.